Maak van "Dagen zonder Vlees" beter "Dagen zonder voedselverspilling"

"Dagen zonder voedselverspilling", dat zou volgens ex-Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche een veel betere actie zijn dan "Dagen zonder Vlees". Probeer een duurzame en nuttige gedragsverandering teweeg te brengen die niet één product en één beroepsgroep viseert, zo argumenteerde hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"We gooien dagelijks een gigantische voedselberg weg. We lijden aan overconsumptie. Een actie die focust op onze "way of life" zou veel beter zijn in plaats van één product zoals vlees of ook alcohol te viseren", stelt Vanthemsche.

"Acties zoals "Dagen zonder Vlees" zijn belerend en de irritatie groeit. We moeten inclusief werken en geen beroepsgroepen frustreren. Je moet niet op één product mikken. Dat is niet fair. We moeten op een duurzame manier van gedrag veranderen."

"Het is met acties zoals met vlees. Overdaad schaadt"

De vroegere baas van de Boerenbond, nu onafhankelijk bemiddelaar in het politiek dossier van het onverdoofd slachten, gelooft dat een campagne als "Dagen zonder voedselverspilling" wel de hele bevolking zou kunnen verenigen. Al is het misschien nog beter dat er gewoon geen nieuwe actie meer komt: "Het is met acties zoals met vlees. Overdaad schaadt."

Voort heeft Piet Vanthemsche alle begrip voor de Waalse boeren die vandaag een tegenactie zijn begonnen. "Het onbegrip en de frustratie bij boeren groeit. “Dagen zonder Vlees” is stigmatiserend. Boeren voelen zich alsof ze met iets oneerbaars bezig zijn."

"Probeer inclusief te werken en iedereen mee te krijgen. Deze acties polariseren. Er zou wat meer evenwicht in het debat mogen zijn. Het aantal opiniestukken door vegetariërs is niet meer te tellen."

Meest gelezen