Madrid weert controversiële antitransgenderbus

In Spanje is er de laatste dagen heel wat controverse over een campagnebus met antitransgenderslogans. De bus mag alvast niet door de hoofdstad Madrid rijden.

De ultrakatholieke vereniging Hazte Oír ("Laat je horen") kondigde de bus maandag nog fier aan op Twitter (zie tweet onder). Hazte Oír wilde met de bus door Spanje trekken en verschillende Spaanse steden bezoeken om campagne te voeren tegen transseksualiteit. Hij verscheen maandag voor het eerst in het straatbeeld.

Op de oranje bus staan een aantal niet mis te verstane slogans. "Jongens hebben een penis. Meisjes hebben een vagina. Laat je niet misleiden", staat in grote witte letters op de flank van de bus te lezen. Eronder: "Als je als een jongen bent geboren, ben je een jongen. Als je een meisje bent, zal je het altijd blijven."

Verdere inscripties op de bus waarschuwen ouders dat ze hun kinderen niet mogen laten manipuleren op school. "Informeer je met het boek waarvan men niet wil dat je het leest", verwijzend naar een boek over "seksuele indoctrinatie" op school.

Haatmisdrijf

De bus veroorzaakt heel wat controverse in Spanje. De politie van Madrid hield de bus gisteren al tegen en hield hem in bewaring in een garage van de vereniging. Hazte Oír kondigde daarna aan dat de bus tegen woensdagmiddag weer door de straten van Madrid zou rijden, maar de Spaanse politie stak daar een stokje voor.

De Madrileense burgemeester Manuela Carmena liet weten dat de bus geconfisqueerd is om te beletten dat hij door Madrid zou rijden. Het stadsbestuur wil zo vermijden dat er een haatmisdrijf gepleegd wordt.

Het Madrileense parket is intussen een onderzoek gestart naar de campagnebus van Hazte Oír wegens een vermoeden van aanzetten tot haat en transfoob gedrag.

Waarden van het leven

Hazte Oír is een ultrakatholieke vereniging die onder meer de rechten van het gezin en de waarden van het leven zegt te verdedigen. Ze wil ook de participatie van burgers in de politiek aanmoedigen, "de beste manier om de waardigheid van de publieke zaak terug te krijgen".

Eerder voerde de organisatie al een antiabortuscampagne. De huidige campagne tegen transgenders is een antwoord op een campagne, vorige maand, van een vereniging van families met transkinderen, die meer aandacht wilde voor de problematiek van transgenders.

Meest gelezen