Penguin heeft 60 miljoen dollar veil voor memoires Obama

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama en zijn echtgenote Michelle hebben een contract afgesloten met uitgever Penguin Random House over de publicatie van hun memoires. Volgens de Amerikaanse krant Financial Times betaalt de uitgever 60 miljoen dollar (bijna 57 miljoen euro) voor de rechten van de twee biografieën. Indien dat bedrag bevestigd wordt, zou het een van de meest winstgevende contracten ooit zijn in de uitgeverswereld.

In 2009 tekende de Amerikaanse schrijver van politieromans James Patterson nog een contract van 150 miljoen dollar (142 miljoen euro), maar dat contract had betrekking op 17 boeken.

Barack en Michele Obama hebben 60 miljoen dollar (57 miljoen euro) aangeboden gekregen om hun levensverhaal te publiceren. Dat is het meest lucratieve contract voor memoires ooit.

George W. Bush, Obama's Republikeinse voorganger, kreeg volgens de Amerikaanse media 10 miljoen dollar (9,5 miljoen euro) voor zijn memoires met de titel "Decision points", terwijl diens voorganger, de Democraat Bill Clinton, 15 miljoen dollar (14 miljoen euro) kreeg voor zijn autobiografie "My life". Beide ex-presidenten kozen eveneens voor Penguin voor de publicatie van hun boeken.

Boeken van Obama zijn regelrechte bestsellers

De bedragen die uitgevers neertellen voor contracten zijn meestal gebaseerd op de voorspellingen over de verkoop van de werken.

Boeken door de Obama's zijn vrijwel zeker bestsellers, waarvan miljoenen exemplaren over de toonbank zullen gaan en die weken van media-aandacht zullen genereren, aldus nieuwszender CNN.

Barack Obama publiceerde al twee boeken: "Dreams from my father" (1995) en "The audacity of hope" (2006), die eveneens door Penguin werden uitgegeven.

Van beide boeken werden, enkel in de VS, meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Michelle publiceerde in 2012, ook bij Penguin, het boek "American grown", over tuinieren en voeding.

Meest gelezen