Presentatrice en Nederlandse lijsttrekker in de clinch na "wijverige verwijten"

Op de Nederlandse televisie heeft presentatrice Eva Jinek het gisteren zwaar aan de stok gekregen met Jan Roos, de lijsttrekker van de Nederlandse partij VNL (Voor Nederland). Roos verweet Jinek niet objectief te zijn en dat schoot duidelijk in het verkeerde keelgat. De aanleiding voor de verhitte discussie waren de "westerse waarden" die Roos voorop stelde, wat volgens de tafelgasten in strijd was met zijn verleden als "PowNed"-presentator.

Roos steekt in het programma van wal met te benadrukken dat hij voor de Nederlandse identiteit en de westerse waarden staat: voor gelijkheid tussen man en vrouw en tussen hetero en homo alsook voor de vrijheid van meningsuiting. "Amsterdam was ooit the gay capital van de wereld, nu kan je niet meer met je vriendje hand in hand over straat lopen", zo geeft hij als voorbeeld mee. "Dat is een waarde waar wij niet meer zoveel belang aan hechten."

PowNed

"De vraag is in hoeverre jijzelf, met de uitspraken die jij zelf doet, een morele autoriteit hebt om te zeggen dat het jouw waarden zijn", repliceert presentator Jeroen Pauw. Waarop hij voorstelt om aan de hand van enkele beeldfragmenten van de Nederlandse omroep "Powned", waar Roos destijds presentator bij was, te tonen hoe Roos zich gedraagt.

Zo krijgen we te zien hoe Roos aan Stef Blok, de voormalige minister van Wonen & Rijksdienst, vraagt "of hij wel eens gepest wordt met zijn hoofd". "Nee, jij wel?", kaatst de minister de vraag terug. "Neen, maar ik heb wel niet zo'n hoofd", antwoordt Roos.

Vervolgens krijgen we te zien hoe Roos als PowNed-presentator een vrouw aanspreekt met de vraag of ze zwanger is. De vrouw blijkt niet zwanger te zijn, waarop Roos vraagt of ze het zou willen worden. "Niet nu", antwoordt ze. "Maar over een kwartiertje wel?", antwoordt Roos.

Objectiviteit

Na de compilatie vraagt presentatrice Jinek of dit dan de waarden zijn waar Roos het in het begin van het gesprek over had. "Ik speelde een rol in een satirisch programma", antwoordde Roos. Waarop Jinek aanhaalt dat hij zei dat hij toen een journalist was. "Ik heb nooit gezegd dat ik een journalist was, want als je journalist bent  -dat kan ik u ook aanraden- moet je enige vorm van objectiviteit proberen te brengen." Waarop Jinek hem verwijt "wijverige verwijten" te maken.

(lees verder onder de tweet)

Homo-onvriendelijk

Pauw haalt er vervolgens enkele andere uitspraken van Roos bij, uitspraken waar hij zich niet al te positief uitlaat over homo's (terwijl hij bij het begin van het programma zei dat die weer hand in hand over straat moeten kunnen lopen nvdr.) "Je zegt dat mensen die niet onze waarden hebben Nederland binnenkomen, terwijl ik me afvraag in hoeverre jij voor die waarden staat. Ik geloof niet dat jij per se de meest homovriendelijke man bent. Je gebruikt "homo" heel vaak als een scheldwoord." Waarop Roos ter verdediging stelt dat hij op sociale media over alles mopjes maakt.

"Op de radio gaan vertellen dat u een grote primeur heeft en daarbij vertellen dat de Nederlandse premier een homo is, is dat homovriendelijk", stelt Jinek op haar beurt. "Dat is toch niet per se homo-onvriendelijk?", antwoordt Roos.

De D66-lijsttrekker Alexander Pechtold mengt zich vervolgens ook in de discussie en verwijt Roos van "je reinste hypocrisie". Tot groot applaus van het publiek in de studio.

(lees verder onder de tweet)

VNL

De Nederlandse partij VNL (Voor Nederland) werd in april 2015 opgericht en stelt zichzelf voor als een "klassiek liberale partij". De partij gaat voor een rechts-liberale koers met de accenten op veiligheid, immigratie, méér Nederland, tegen ontwikkelingshulp en voor gezonde openbare financiën.

Bekijk hier het volledige gesprek (vanaf 3:19)

Meest gelezen