Trump opvallend mild en verzoenend: "Het is tijd dat de Amerikanen zichzelf heropbouwen"

De Amerikaanse president Donald J. Trump heeft in zijn eerste speech voor het verzamelde Congres een opvallend milder discours gehanteerd dan we van hem gewoon zijn. Hij wil onder meer evolueren naar een systeem van migratie op basis van verdienste en geld pompen in het onderwijs voor achtergestelde kinderen. Hij kondigde nieuwe maatregelen aan om immigratie in te dijken en ook de muur tussen de VS en Mexico komt er, maar dat is enkel om iedereen de kans te geven op succes. "De tijd van banale ruzies is voorbij", klonk het verzoenend naar de Democraten.

Trump startte zijn speech met een verwijzing naar de recente bedreigingen en vernielingen tegen Joodse gemeenschapscentra en begraafplaatsen en naar een haatmisdrijf in Texas. "We mogen als land dan wel politiek verdeeld zijn, we staan als land wel verenigd in het veroordelen van haat en kwaad in al hun vormen", zei Trump.

De president had tot nog toe niet gereageerd op de gebeurtenissen, tot grote ergernis van de mensenrechtenverenigingen.

Opvallend in de hele speech was de vrij positieve toon. Trump schetst doorgaans sombere beelden van een bevolking die werkloos is, verarmt en de moed verliest.

Nu klonk het dat er een nieuwe, positieve periode was aangebroken. "Het klonk als een boodschap op zijn Reagans, een boodschap van een stad op de heuvels waar alle problemen oplosbaar zijn", aldus VRT-correspondent Björn Soenens.

Muur komt er

Donald Trump kwam in zijn discours al redelijk snel terug op de omstreden muur die hij wil bouwen op de grens met Mexico. "Ons land wil dat alle Amerikanen slagen maar dat kan niet in een klimaat van wetteloze chaos", klonk het. "De Verenigde Staten moeten de wet weer doen gelden aan de grenzen."

De bouw van de muur zal binnenkort van start gaan beloofde Trump en het bouwwerk zal "een efficiënt wapen zijn tegen drugs en misdaad". Bendeleden, drugdealers en misdadigers zullen uit de VS verwijderd worden, beloofde Trump en hij zei dat dat op dat eigenste moment al het geval was.

Nieuwe inreismaatregelen

De VS neemt sterke maatregelen om zichzelf te beschermen tegen "radicaal islamitisch terrorisme", zei Trump voorts. Een opvallend andere woordkeuze dan Obama, die altijd vermeed om die woorden te gebruiken, naar eigen zeggen om de extremisten niet aan te moedigen in hun geloof dat de VS oorlog voert tegen de islam.

Trump trok zich van die gevoeligheden niets aan en noemde het "roekeloos" om mensen uit bepaalde landen ongecontroleerd het land binnen te laten. "De VS kan geen toevluchtsoord voor terroristen zijn." Hij beloofde betere screeningmethodes en zei dat de regering binnenkort "nieuwe stappen" zou ondernemen om de veiligheid van de Amerikanen te garanderen.

De algemene verwachting is dat de regering-Trump die nieuwe plannen - een antwoord op het terugfluiten van het inreisverbod voor burgers uit zeven overwegend moslimlanden - morgen zal bekendmaken.

Opening voor migranten

Op het vlak van immigratie hoorden we voor het eerst een mildere Trump. "Een echte en positieve immigratiehervorming is mogelijk", zei de Republikein, die de steun vroeg van de Democraten voor een nieuw systeem van wettelijke migratie dat de nadruk legt op merit-based immigration, immigratie op basis van verdiensten.

Door laagopgeleide migranten te weren, zal het aantal migranten gevoelig afnemen waardoor de lonen zullen stijgen en de migrantenfamilies toegang zullen krijgen tot de middenklasse, beloofde Trump.

Wegen en miljoenen banen

In navolging van zijn illustere voorganger, president Dwight Eisenhower, riep Trump ook op tot een nieuw groots nationaal bouwplan. Eisenhower is de man die het Amerikaanse snelwegsysteem in het leven riep. "Het is tijd dat de Amerikanen opnieuw samenkomen en zichzelf heropbouwen", klonk het.

Trump zei dat hij het Congres hiervoor om 1 biljoen dollar zou vragen, maar dat er ook privékapitaal zou worden aangetrokken. De tijd dat Amerikanen geld stopten in de opbouw van andere landen is voorbij, benadrukte de president. "Er zullen twee vuistregels gelden: "buy American en hire American"." Dat alles zal volgens Trump miljoenen jobs creëren.

Over zijn andere economische plannen weidde Trump minder uit. Hij klopte zichzelf wel op de borst door te stellen dat de maatregelen die hij tijdens de eerste zes weken van zijn beleid had genomen, de economie al hadden doen opveren en verwees naar enkele grote Amerikaanse bedrijven die recent investeringen en nieuwe banen hadden beloofd.

Sociale Trump

Trump wil het lot van de migrantenfamilies en dat van andere minderheden ook verbeteren door geld te pompen in het onderwijs voor achtergestelde jongeren. "Onderwijs is de burgerrechtenbeweging van onze tijd", zei Trump. Door de maatregel zouden miljoenen Afro-Amerikaanse en Latino-kinderen de school kunnen kiezen die bij hen past.

Op aandringen van dochter Ivanka komt er betaald verlof voor koppels die een kind krijgen en ook kinderopvang moet toegankelijker en betaalbaarder worden, zei de president.

Amerikanen die al ziek waren voor de hervorming van de gezondheidszorg hoeven zich geen zorgen te maken, zij zullen er nog steeds kunnen van genieten. Voor de anderen komen er maatregelen om de zorg betaalbaar te houden.

VOICE, "een stem voor slachtoffers van migranten"

Trump zou Trump niet zijn als hij toch niet enige controverse zou creëren, en dat gebeurde aan het einde van zijn speech toen hij de komst aankondigde van een nieuw agentschap voor Amerikanen die het slachtoffer zijn van misdaden begaan door migranten. VOICE, een afkorting van Victims of Immigration Crime Engagement, moet een stem geven aan de mensen wier stem niet gehoord wordt in de media.

De sfeer bij het begin van de eerste speech van Donald Trump voor het Congres kon overigens niet meer verschillen dan onder zijn voorganger, Barack Obama. De Democratische verkozenen hielden tijdens de hele duur van de speech de handen stijf op elkaar.

De vrouwelijke Democraten waren in het wit gekleed, uit steun aan de zogenoemde suffrage movement, de campagne voor meer politieke rechten voor vrouwen en minderheden. Terwijl hun Republikeinse collega's op verschillende momenten rechtveerden bleven de Democraten ostentatief zitten.

Trump reikte wel de hand naar zijn rivalen. Hij riep op om de "banale ruzies" achter zich te laten, in het belang van alle Amerikanen.

Trump sloot af met een emo-moment toen hij de verkozenen voorstelde aan Carryn Owens, de weduwe van de Navy-Seal die vorige maand om het leven kwam bij een militaire opdracht in Jemen.

"Ryan nam deel aan een zeer succesvolle raid die ons zeer veel informatie heeft bijgebracht en die in de toekomst zal leiden tot veel meer overwinningen op onze vijanden", zei Trump. Er volgde een minutenlange ovatie, en deze keer klapten alle verkozenen mee.

Meest gelezen