Turkse krant Hürriyet vervangt hoofdredacteur na uithaal Erdogan

De Turkse krant Hürriyet heeft zijn hoofdredacteur vervangen. Dat gebeurt een dag nadat president Recep Tayyip Erdogan bijzonder hard had uitgehaald naar de krant, omdat Hürriyet had geschreven dat er binnen de militaire top in Turkije "onrust leeft" over het leiderschap van Erdogan. De president kondigde ook aan gerechtelijke stappen te zullen ondernemen.

Hürriyet meldde zelf eerst niet over de aflossing aan de top, maar een journalist van de krant postte foto's op zijn Twitteraccount en andere Turkse media berichtten ook over de vervanging.

Intussen heeft de (Engelstalige versie van de) krant de vervanging wel bekendgemaakt. "De ervaren journalist en columnist Fikret Bila heeft het roer overgenomen van Sedat Ergin als hoofdredacteur van Hürriyet", zegt de krant, die eraan toevoegt dat de gewezen hoofdredacteur "zich opnieuw zal toeleggen op columns omdat hij vermoeid is".

Over de uithaal van de president, of diens dreiging met een rechtszaak wordt met geen woord gerept. Wel beklemtoont de krant dat "onafhankelijkheid onze grootste bekommernis is". "De gewezen hoofdredacteur leidde de krant in moeilijke tijden en de volgende zal nog een stap verder zetten."

Hürriyet, de grootste krant van Turkije, bericht al jaren kritisch over de regerende AKP-partij van Erdogan en komt geregeld onder vuur te liggen van de Turkse overheid.

Sinds de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar liggen de media in Turkije aan de ketting. Meer dan 140 journalisten zitten in de cel.

Meest gelezen