Vijf tips voor een goede lichthygiëne én dus een betere slaap

Zo'n 42 procent van de Vlamingen is niet tevreden over zijn slaap. We slapen alsmaar minder en ook onze slaapkwaliteit gaat achteruit. Het Eén-programma "Pano" onderzocht hoe dat komt. Een erg belangrijke rol voor onze nachtrust is weggelegd voor licht. Licht kan namelijk onze biologische klok ontregelen. Klinkt het u bekend in de oren? We geven u vijf tips voor een betere lichthygiëne, en dus om beter te slapen.

1. Ochtendzon (is goud in de mond)

Het klinkt vreemd, maar een goede nachtrust begint ’s ochtends. Het felle licht van de ochtendzon helpt onze biologische klok om zich te synchroniseren. Dat heeft dan weer een gunstig effect op onze slaap. Probeer dus minstens een halfuurtje buiten te komen tijdens de eerste uren van de dag.

2. Dynamisch licht (om de zon na te bootsen)

Buitenlicht en binnenlicht zijn totaal anders van intensiteit. Zelfs het licht in een goed verlicht kantoor is veel minder intens dan het natuurlijke licht van de zon. Sinds kort zijn er wel lichtsystemen die het licht van de zon nabootsen. Dat "dynamisch licht" kost meer dan klassieke LED-verlichting, maar het zou een gunstig effect hebben op de slaap en zelfs de productiviteit.

3. Smartphone-licht tast uw slaaphormoon aan

De schermen van smartphones en computers zenden veel blauw licht uit. Dat licht onderdrukt onze aanmaak van melatonine, het zogenoemde "slaaphormoon". Door die verminderde aanmaak van melatonine valt u later in slaap en slaapt u ook slechter. Vermijd daarom computerschermen en smartphones voor u naar bed gaat.

4. Kijk liever tv

Als u ’s avonds een film of serie kijkt, doet u dat beter op uw televisie dan op uw laptop of tablet. Televisie is veel minder (ver)storend voor de melatonine-aanmaak dan computerschermen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de afstand tot onze ogen. Een smartphone die u dicht bij uw gezicht houdt, heeft veel meer impact dan een televisie die op een paar meter afstand staat.

5. Apps voor een betere nachtrust

Er bestaan tegenwoordig apps die blauw licht automatisch wegfilteren. F.lux, bijvoorbeeld, is een gratis app die beschikbaar is voor alle platforms. De app zorgt ervoor dat uw scherm ’s avonds geleidelijk een warme, roodachtige gloed krijgt. Minder aangenaam om naar te kijken, maar véél beter voor uw nachtrust.

"Pano" - vanavond op Eén - om 21.25 uur

Meest gelezen