Vlaamse met Oostenrijk naar Songfestival: "Nooit gedacht en heel spannend"

De 22-jarige zangeres Helena De Maertelaere uit Deinze is als achtergrondzangeres geselecteerd voor de Oostenrijkse inzending van het Eurovisiesongfestival. Ze zal in de tweede halve finale samen met Nathan Trent het nummer "Running on air" zingen. "Ik had nooit verwacht om op het podium van het Songfestival te staan. Als we de finale halen, zullen we 250 miljoen kijkers bereiken", klinkt het vanuit Wenen.

Volgende week woensdag stelt RTBF de Belgische inzending voor het Songfestival in Oekraïne voor. Blanche, de 16-jarige Elie Delvaux, zal niet de enige Belgische op het podium zijn op de liedjeswedstrijd.

Begin deze week maakte de Oostenrijkse openbare omroep ORF bekend dat Nathan Trent Oostenrijk zal vertegenwoordigen op de liedjeswedstrijd. De 22-jarige Helena De Maertelaere uit Deinze is zijn achtergrondzangeres.

Helena De Maertelaere doorliep met succes de audities van haar studiegenoot Nathan Trent. Als achtergrondzangeres is ze te horen op het nummer "Running on air" van Nathan Trent en in mei reist ze samen met de zanger af naar Kiev voor het Songfestival.

"Ik woon al 4,5 jaar in Oostenrijk. Op mijn 17e ben ik vertrokken naar Wenen om aan het Conservatorium van Wenen te studeren. Wenen is de muziek- en cultuurstad bij uitstek. Intussen doe ik verschillende projecten met zang, dans en acteren", reageert Helena De Maertelaere vanuit Wenen.

"Ik kende Nathan Trent van het Conservatorium en werd door hem uitgekozen als achtergrondzangeres. De achtergrondstem voor het nummer "Running on air" hebben we in twee dagen ingeblikt."

"Nooit gedacht zo een avontuur te beleven"

De selectie van "haar" nummer door de ORF kwam als een verrassing. "Er waren meer dan driehonderd kandidaten om Oostenrijk te vertegenwoordigen en daarvan werden er uiteindelijk vijf weerhouden. We hebben voor een jury moeten optreden en de ORF heeft voor ons gekozen."

De 22-jarige zangeres kijkt uit naar het avontuur in Oekraïne. "Het is enorm spannend. Ik had nooit verwacht om op het Songfestival te staan. Als we de finale halen, bereiken we in totaal 250 miljoen kijkers. Ik kan het me niet voorstellen."

"Tijd om het te proberen in België"

Helena De Maertelaere omschrijft het nummer "Running on air" als een poppy R&B-nummer.

"Het is heel licht en vrolijk en gaat over de keuzes die jonge mensen moeten maken wanneer ze in de echte wereld terechtkomen. Er zijn veel mogelijkheden en dat is prachtig."

De zangeres is van plan om in de toekomst terug te keren naar België en in eigen land een carrière als zangeres of actrice uit te bouwen.

"Ik probeer me op niets vast te pinnen en neem alle kansen die komen. Ik sta open voor alles. Ik ben van plan om terug te kregen naar België en het in mijn eigen land te proberen", besluit De Maertelaere.

Meest gelezen