VN veroordeelt "buitensporig geweld" Congolese veiligheidstroepen

Congolese veiligheidstroepen hebben zich schuldig gemaakt aan zware misdaden bij hun hardhandig optreden tegen demonstraties van de oppositie. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.
Protest in Kinshasa op 20 december 2016.

In de tweede helft van december werden minstens 40 mensen gedood tijdens interventies van leger en politie, ongeveer 150 anderen werden verwond. Volgens de Verenigde Naties hebben de Congolese ordetroepen toen straffeloos "zware misdaden tegen de menselijkheid" begaan.

Bij de betogingen tegen president Joseph Kabila, die met een derde ambtstermijn langer aan de macht wil blijven, kwam het volgens het rapport van de VN ook tot gewelddadigheden langs de kant van de demonstranten, waarbij op 20 december een politieagent werd gedood. Meer dan 900 demonstranten werden tijdelijk opgepakt.

De ambtstermijn van Kabila eindigde op 19 december. Kort voor de jaarwisseling werd evenwel een compromis bereikt, waardoor hij tot eind 2017 als president mag aanblijven om nieuwe verkiezingen te laten voorbereiden.

De oppositie in het Centraal-Afrikaanse land betwijfelt dat Kabila daadwerkelijk zal aftreden. Hij heeft al twee ambtstermijnen achter de rug en mag volgens de grondwet geen derde termijn meer ambiëren.

Meest gelezen