VS schrapt reisverbod voor inwoners van Irak

Irak staat niet langer vermeld op de lijst van moslimlanden waarvoor een tijdelijk inreisverbod geldt. Dat zeggen enkele Amerikaanse functionarissen op basis van de laatste voorlopige versie. De regering-Trump werkt aan een nieuwe regelgeving nadat ook een hof van beroep het verbod had opgeschort. De aangepaste versie van de richtlijn wordt eerstdaags verwacht.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de functionarissen werd Irak onder druk van het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de lijst geschrapt. Als reden hiervoor werd verwezen naar de rol die het land speelt in de strijd tegen IS.

Voor de ingezetenen van Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen verandert er niets en blijft zodra de richtlijn ingaat een tijdelijk inreisverbod van 90 dagen van kracht.

Verder zouden volgens de niet nader genoemde functionarissen Syrische vluchtelingen niet langer voor onbepaalde duur geweerd worden. Zij zullen net als alle andere vluchtelingen bij het intreden van het inreisverbod voor een periode van 120 dagen het land niet mogen in reizen.

Expliciete uitzonderingen voor religieuze minderheden in de zes overwegend moslimlanden op de lijst komen er niet. Volgens critici wou de regering-Trump op die manier een uitzondering maken voor christenen door hen wel gewoon het land binnen te laten.

Omstreden maatregel

Het door Trump ingevoerde tijdelijke inreisverbod veroorzaakte in januari grote ophef. Reizigers uit zeven overwegend moslimlanden werden, ondanks een geldig visum, van de ene op de andere dag geweerd. Omgekeerd kregen de burgers van zeven overwegend moslimlanden net voor hun vertrek in het buitenland te horen dat ze het vliegtuig niet op mochten. Onder de nieuwe regelgeving zouden alle bestaande visa gerespecteerd worden.

De maatregel gold in eerste instantie ook voor mensen met een zogenoemde green card, een verblijfsvergunning. Maar voor hen werd later een uitzondering gemaakt. Het inreisverbod werd uiteindelijk door het Amerikaanse Hooggerechtshof opgeschort. De uitspraak werd ook in beroep bevestigd.

Toen ook een rapport van de binnenlandse veiligheidsdienst stelde dat er geen afdoende bewijzen waren gevonden dat de burgers van de zeven genoemde landen een terreurdreiging vormden, werd beslist om de richtlijn aan te passen.

Na de ondertekening van het inreisverbod door Trump had de Iraakse premier Haider al-Abadi laten weten dat hij tegenmaatregelen overwoog. De plooien tussen de landen werden gladgestreken tijdens een ontmoeting tussen al-Habadi en de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis enkele weken geleden in Bagdad.

Meest gelezen