"Affaire met Sessions hangt als molensteen rond Trump"

"Ze kunnen de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions tot ontslag dwingen voor meineed", zegt Björn Soenens. "In elk geval is zijn geloofwaardigheid ondermijnd." Sessions ligt zwaar onder vuur nu The Washington Post uitgebracht heeft dat hij vorig jaar tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen twee keer de Russische ambassadeur ontmoet heeft.

Op 10 januari zei Sessions in een hoorzitting nog dat hij geen contacten had met de Russen voor de verkiezing van Trump. Hij moest toen nog bevestigd worden als minister van Justitie. 

"Dat blijkt nu een leugen volgens The Washington Post", zegt Soenens in "De ochtend" op Radio 1. "Daar wordt heel zwaar aan getild. Hij is de man die de wetten moet afdwingen en ze moet doen naleven. Hij heeft onder eed niet de waarheid verteld. Dat kan veel gevolgen hebben. Ze kunnen hem tot ontslag dwingen omdat hij meineed heeft gepleegd. Ze kunnen hem bij wijze van spreken impeachen. In elk geval is zijn geloofwaardigheid ondermijnd."

In het parlement was al een hele tijd een discussie bezig dat er een speciale aanklager moest komen die de hele zaak Trump-Rusland moest onderzoeken. "Uitgerekend Jeff Sessions zei tegen de parlementsleden: Dat is niet nodig. Ik leid het ministerie van Justitie. Ik ben de baas van de FBI. Ik zorg ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Jullie hoeven je geen zorgen maken." 

"Nu is hij betrokken partij in de zaak en zijn eigen partijgenoten zullen niet anders kunnen dan op zijn minst mee de oproep van de Democraten te ondersteunen om een speciale aanklager aan te stellen."

"Wordt een verhaal zoals met Michael Flynn"

Wat er precies verteld is tijdens de ontmoetingen, is niet duidelijk. We weten alleen dat er contacten zijn geweest. "Sessions verdedigt zich door te zeggen dat hij toen nog senator was. Hij zegt dat hij in die hoedanigheid contact had met allerlei ambassadeurs. Maar niemand van die commissie heeft contact gehad met Kisljak."

"Het vreemde is, maar dan zitten we al in de speculatie, de ontmoeting van Sessions zou zijn gebeurd in juli tijdens de Republikeinse conventie. Eén dag na de conventie heeft WikiLeaks al die e-mails van de Democraten bekendgemaakt. Er zijn dus heel veel vragen die dringend opgehelderd moeten worden."

"Het wordt een beetje een verhaal zoals met Michael Flynn", vervolgt Soenens. "Eerst: "Nee, ik heb geen contacten gehad". Nu zegt hij: ik dacht dat jullie contact bedoelden in mijn hoedanigheid van Trump-supporter, dat was niet zo, het was in mijn hoedanigheid van senator. Nu weet Sessions niet meer precies waarover het ging, het zal wel niet belangrijk geweest zijn.

Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur, is daarvoor moeten opstappen. Sessions zal wellicht niet meteen opstappen. Het is een zware klepper binnen de Republikeinse partij, een steunpilaar ook voor Trump om zijn beleid uit te voeren. Dit wordt stilaan een soort Watergate waarin we elke week een nieuwe onthulling krijgen. Dit hangt een beetje als een molensteen rond Trump, één dag na zijn reset voor het Congres zit er alweer een haar in de boter. "

President Trump zelf heeft nog niet gereageerd op de heisa. 

Bekijk de bewuste uitspraak van Jeff Sessions in januari:

Meest gelezen