"Meisjes en vrouwen hebben zelf het recht om te beslissen over hun lichaam"

Op de internationale conferentie "She Decides" in Brussel is geld bijeengebracht voor vrouwenprojecten rond gezinsplanning. De conferentie is een antwoord op de beslissing van Donald Trump om 600 miljoen dollar te schrappen voor organisaties die ook iets met abortus te maken hebben.
De ministers Ploumen en De Croo.

"Door die handtekening worden heel veel meisjes en vrouwen de dienst van kraamzorg, anticonceptie, seksuele voorlichting en de toegang tot veilige abortus ontzegd", zei de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen.

Zij startte de crowdfundingsactie "She Decides", die de start moet worden van een langere campagne voor projecten rond gezinsplanning. Samen met haar Belgische, Zweedse en Deense collega's nam zij het initiatief om een conferentie te houden in Brussel. Vrouwen getuigen er wat het ontberen van gezinsplanning betekent. Hoge moedersterfte in Pakistan, totale onwetendheid in Mali, veel tienerzwangerschappen in Colombia.

Al 181 miljoen euro toegezegd

"We zijn niet tegen iets of iemand", antwoordde minister Alexander De Croo op de kritiek dat de conferentie een typische uiting van westerse suprematie en een promotiestunt voor gratis abortus is. "We zijn wel voor iets: voor gelijkberechtiging van vrouwen, voor de toegang van vrouwen tot diensten voor geboorteplanning, voor toegang tot aidspreventie en -medicatie. Elke abortus is een abortus te veel, maar als hij nodig is, dan moet hij wel in veilige omstandigheden gebeuren, vind ik."

"Ik ken geen meisje van 15 dat blij is met een zwangerschap", vervolgde De Croo, "dat blij is om te trouwen met een man die dubbel zo oud is als zij, of dat uit eigen vrije wil kiest voor een gezin met tien kinderen. Nochtans zijn dat situaties die miljoenen meisjes dagelijks meemaken in ontwikkelingslanden. Het is om hen meester te maken van hun eigen lot, dat deze coalitie is ontstaan."

De Croo kon aankondigen dat er al 181 miljoen euro is toegezegd aan fondsen voor vrouwenprojecten. Ons land, Nederland en Denemarken gaven elk 10 miljoen euro en Zweden voegde daar nog eens 21 miljoen aan toe. Canada zegde 20 miljoen dollar toe, evenveel als een schenking van de stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda.