AB InBev ziet bierverkoop verder dalen

Brouwer AB InBev, die sinds oktober vorig jaar gefuseerd is met SABMiller, zag de bierverkoop het voorbije jaar verder dalen. De financiële resultaten bleven onder de verwachtingen van analisten. De synergieën met SABMiller worden dan weer naar boven bijgesteld.

Het totale verkochte volume daalde het voorbije jaar met 2 procent, tot 500 miljoen hectoliter. De verkoop van bieren zakte met 1,4 procent. Onder meer in de belangrijke markt Brazilië (-5,4 pct) voelt AB InBev de economische malaise hard: het reële beschikbare inkomen staat er onder druk en de werkloosheid stijgt tot het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, merkt AB InBev op. Vooral de tweede jaarhelft was er "heel zwak".

In West-Europa profiteerde de brouwer van meer marktaandeel en dus een lichte stijging van de verkoop. Aparte cijfers voor België zijn er niet.

Ondanks de dalende volumes stegen de opbrengsten met 2,4 procent tot 45,5 miljard dollar. De winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen lag echter 0,1 procent lager dan in 2015, op 16,7 miljard dollar. De devaluatie van de Braziliaanse real drukte op de winstmarge.

De verwachte synergieën (kostenbesparingen) met SABMiller worden verhoogd van 2,45 miljard dollar tot 2,8 miljard dollar. Daarvan werd er vorig jaar al 282 miljoen gerealiseerd.

AB InBev stelt een dividend voor van 2 euro per aandeel.

Geen bonussen voor management

De bierreus zal de meeste leden van het topmanagement geen bonussen toekennen na een "uitdagend jaar op het vlak van prestaties" en "teleurstellende resultaten". Het is de eerste keer sinds 2008 dat CEO Carlos Brito geen bonus zal krijgen.

Het bedrijf grijpt dus in omwille van de financiële resultaten. "We handelen vanuit een gevoel van ownership en zijn ervan overtuigd dat de drijfveren van het management in het verlengde van de belangen van de aandeelhouders moeten liggen", heet dat in het persbericht met de jaarcijfers.

"Wanneer we onze doelstellingen niet behalen, nemen we daar verantwoordelijkheid voor. De resultaten waren teleurstellend in fiscaal jaar 2016. Bijgevolg zullen de meeste leden van onze Executive Board of Management dit jaar geen bonussen krijgen."

Meest gelezen