Ali Sonko: van afwasser naar mede-eigenaar van het toprestaurant Noma

De afwasser van sterrenrestaurant Noma wordt samen met twee restaurantmanagers mede-eigenaar in Noma in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Topchef René Redzepi maakte dit zelf via Instagram bekend.
Ali Sonko met de twee andere nieuwe mede-eigenaars van Noma

Ali Sonko werkte al in Noma sinds de opening in 2003. De Gambiaan werd nu aangeduid als nieuwe mede-eigenaar, samen met twee restaurantmanagers.

"Ali Sonko is het hart en de ziel van Noma", verklaarde Noma-chef Redzepi aan vrienden tijdens een viering in het restaurant. "Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om iemand als Ali in je midden te hebben. Hij is een en al lach, ongeacht hoe het gaat met zijn twaalf kinderen. Mijn vader heette trouwens ook Ali en heeft ook als afwasser in een restaurant gewerkt toen hij in Denemarken aankwam."

"Dit is het begin", schrijft Redzepi in zijn Instagram-bericht. Hij wenst de gepromoveerden veel succes en noemt de veranderingen "een van de gelukkigste momenten in mijn tijd bij Noma".

Naar een nieuwe locatie

Vier maal kreeg Noma de titel van "beste restaurant ter wereld". In 2016 stond het restaurant op de vijfde plaats in de lijst van "De 50 beste restaurants ter wereld". Het tweesterrenrestaurant sloot onlangs de deuren na 14 jaar op de huidige locatie. Eind december gaat Noma opnieuw open op een nieuwe locatie als een "stadsboerderij".

 

Meest gelezen