Amerikaanse minister van Justitie onder vuur na "twee ontmoetingen met Russische ambassadeur"

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft vorig jaar tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen twee keer de Russische ambassadeur ontmoet. Dat meldt The Washington Post. Op het ogenblik van die ontmoeting was Sessions nog senator en adviseur van de Trumpcampagne. Tijdens de hoorzittingen in januari -voor zijn benoeming tot minister- ontkende Sessions nog dat hij Russische vertegenwoordigers had ontmoet. Vanuit Democratische hoek wordt zijn ontslag geëist.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een van de contacten van Sessions met ambassadeur Sergej Kisljak zou volgens The Washington Post plaatsgevonden hebben in september vorig jaar in het kantoor van de toenmalige senator, in de periode waarin volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten een Russische cybercampagne plaatsvond om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Ook in juli, in de marge van de Republikeinse partijconventie, zou er al een gesprek geweest zijn. Tijdens beide ontmoetingen was Sessions lid van het invloedrijke Armed Services Committee en was hij een van de belangrijkste adviseurs van het buitenlandbeleid van Trump.

"Ik heb nooit een Russische gezagsdrager ontmoet om elementen uit de campagne te bespreken", reageert Sessions in een kort persbericht waarin hij de contacten zelf niet ontkent. "Ik heb geen idee waarover deze beschuldiging gaat, maar ze is fout." 

Tijdens zijn hoorzitting begin januari in het kader van zijn nominatie als minister van Justitie verklaarde hij dat hij geen weet had van contacten met de Russen voordat Trump werd verkozen. "Ik heb in elk geval nooit met de Russen gecommuniceerd", voegde hij eraan toe. 

"De man die de wetten moet afdwingen en de naleving ervan moet bewaken, heeft niet de waarheid verteld voor het Congres waar hij zelf uit voorkomt, want hij was vroeger zelf senator", zegt Björn Soenens. "Daar wordt zwaar aan getild." 

Volgens functionarissen achtte Sessions de gesprekken niet relevant en vermeldde hij ze daarom niet tijdens de hoorzitting. Hij zou zich ook niet in detail herinneren wat hij met de ambassadeur besproken had. Volgens zijn woordvoerster was er dan ook "absoluut niets misleidends" aan zijn antwoord. 

Nancy Pelosi eist ontslag Sessions

Nancy Pelosi, de Democratische fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, eist intussen het ontslag van Sessions. "Minister van Justitie Sessions heeft nooit de geloofwaardigheid gehad om het FBI-onderzoek te leiden naar banden tussen topamtenaren van Trump en de Russen. Na onder eed te liegen tegen het Congres over zijn eigen contacten met de Russen moet de minister zijn ontslag indienen. Er moet een onafhankelijke commissie komen die gesteund wordt door de twee partijen, om Trumps politiek, financiële en persoonlijke contacten met de Russen te onderzoeken." Volgens de woordvoerder van het Witte Huis had Sessions contact met de Russen als senator en niet als lid van de Trump-campagne. 

De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden had net al besloten om een onderzoek te voeren naar pogingen van de Russen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Republikeinen en Democraten hebben daarover een akkoord bereikt.

"Sessions moet mogelijk ontslag nemen"

Volgens Björn Soenens kan deze situatie zeer problematisch worden voor Sessions. "Ofwel moet hij ontslag nemen omdat hij gelogen heeft onder eed. De man die hem tijdens zijn hoorzitting heeft ondervraagd, heeft al gezegd dat hij zeker niet het onderzoek mag leiden naar de banden tussen Trump en Rusland, want dat wou Sessions doen. Hij is naast rechter nu ook betrokken partij. Misschien moet hij wel opstappen zoals Michael Flynn, de nationale veiligheidsadviseur. Die had ook zogezegd geen contacten gehad met de Russen, maar dat bleek achteraf wel het geval. "

Meest gelezen