Anne De Paepe: "Ik had een sterke kandidaat-vicerector"

Anne De Paepe heeft op Radio 1 gezegd dat ze al iemand had om zich als duo aan te dienen voor de verkiezingen van het rectorschap aan de UGent. Ze past echter voor een tweede termijn als rector. Dat nieuws raakte gisteren bekend. "Ik had een sterke kandidaat-vicerector, maar goed, hij had alle begrip en respect voor de beslissing", stelt De Paepe. Ze kijkt ook met trots terug op enkele realisaties.

De Paepe reageert voor het eerst op het nieuws in "De ochtend".  Ze geeft aan dat er twee belangrijke elementen een rol hebben gespeeld voor de verkiezingen. Zo heeft ze recent haar echtgenoot verloren. "Het is een fantastische job, maar fysiek en mentaal belastend. Daarvoor heb je steun nodig op het thuisfront", zegt De Paepe. Ze benadrukt dat haar gezinssituatie nu gewijzigd is.

De plichtsbewuste De Paepe wil ook niet het feestjaar van de UGent (200-jarig bestaan) overschaduwen met een heuse verkiezingsstrijd: "Dan moet je campagne voeren en worden dossiers on hold gezet. Ik vind dat niet verantwoord. Dat is niet gezond voor de universiteit."

"Rector van iedereen"

De Paepe is nog zeven maanden rector, maar is alvast tevreden over de afgelopen vier jaar. "We hebben een zeer zware erfenis gekregen: door het nieuwe decreet een volledig nieuwe bevoegdheidsverdeling installeren. Dat gaat dan over honderden en honderden beslissingen. Dat was een complexe oefening. Na 15 jaar hebben we ook een pensioenplan voor het personeel kunnen realiseren, toch wel een historische gebeurtenis."

Critici verwijten de rector dat ze niet altijd het maatschappelijke debat aanging. De Paepe nuanceert: "Ik ben niet de persoon om mijn mening te ventileren in de pers. Uiteraard heb ik standpunten en meningen, maar dat is niet gepast. Onze universiteit is héél divers en ik hoor een rector van iedereen te zijn. Niet van één bepaalde strekking. Op bepaalde vlakken heb ik me wél uitgesproken: zo moeten we gaan naar een cultuur van respectvol omgaan."

Meest gelezen