België, Nederland, Zweden en Denemarken brengen 51 miljoen euro bijeen voor vrouwenrechten

Zweden, Denemarken, Nederland en België hebben 51 miljoen euro bijeengebracht als startkapitaal voor het fonds dat vrouwen in ontwikkelingslanden toegang moet geven tot geboorte- en gezinsplanning. "Meer dan 50 miljoen euro verzamelen, terwijl we enkele weken geleden pas beslist hebben om deze internationale conferentie en crowdfunding te organiseren, dat is een groot succes", aldus vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) bij de start van de conferentie "She decides" in het Egmontpaleis in Brussel. Op de conferentie zijn vertegenwoordigers van zo'n vijftig landen, maar ook ngo's en bedrijvenorganisaties aanwezig.

De internationale conferentie "She Decides" is genoemd naar het crowdfundingplatform dat de Nederlandse minister Liliane Ploumen lanceerde na de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse subsidie in te trekken voor ngo's die vrouwen en meisjes in arme landen helpen bij veilige abortussen, kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen. De conferentie is een initiatief dat de Belgische en Nederlandse ministers De Croo en Ploumen, samen met hun Zweedse en Deense collega's Isabella Lövin en Ulla Tørnæs hebben uitgewerkt.

Het tekort dat ontstaat door het wegvallen van de Amerikaanse fondsen wordt geraamd op ongeveer 600 miljoen dollar. De crowdfunding van "She decides" heeft dus nog een lange weg te gaan. Maar de ministers van ons land, Nederland en Denemarken konden bij de start van de conferentie melden dat hun regeringen het licht op groen hadden gezet voor telkens 10 miljoen euro, en de Zweedse minister beloofde een engagement van haar regering van 21 miljoen euro. In totaal dus 51 miljoen euro. "En dat in vijf weken tijd", zei de Nederlandse minister Ploumen. "Als we dit tempo kunnen aanhouden, ziet het er goed uit."

Meest gelezen