Bloementuin van Klimt is op twee na duurste kunstwerk dat ooit in Europa werd verkocht

Een landschap van Gustav Klimt is voor 56 miljoen euro onder de hamer gegaan bij Sotheby's in Londen. Dat maakt van het schilderij het op twee na duurste kunstwerk dat ooit in Europa werd verkocht.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Een informele overvloed aan klaprozen, madeliefjes en rozen", zo omschrijft het veilinghuis het schilderij "Bauerngarten" ("Boerderijtuin"). Volgens Sotheby's is het een van de grootste meesterwerken van de Oostenrijkse kunstenaars die ooit zijn geveild. Zowat alle andere olieverfschilderijen van hetzelfde kaliber hangen in musea en worden nooit te koop aangeboden.

Slechts twee kunstwerken gingen in Europa voor meer geld onder de hamer. Het duurste ooit is Alberto Giacometti's beeld "Lopende man", dat in 2010 meer dan 74 miljoen opbracht. Op de tweede plaats staat onze eigen Rubens: zijn "Kindermoord van Bethlehem" ging 15 jaar geleden voor bijna 58 miljoen euro onder de hamer.