Doornaert: "Fillon had zich al lang moeten terugtrekken"

De klok tikt voor de rechtse partij Les Républicains en haar presidentskandidaat François Fillon, stelt Frankrijk-kenner Mia Doornaert in "De ochtend". "Als Fillon nog lang wacht, dan kunnen ze geen geloofwaardige kandidaat meer hebben en Fillon is niet meer geloofwaardig." François Fillon ligt al een hele tijd onder vuur, omdat hij zijn vrouw en kinderen ten onrechte een riant loon zou hebben betaald.

Gisteren bleek dat Fillon voor de onderzoeksrechter zal moeten verschijnen en waarschijnlijk in verdenking zal worden gesteld. De rechtse presidentskandidaat verklaarde dat zijn tegenstanders een "politieke moord" beraamd hadden, maar dat hij zijn kandidatuur niet zou intrekken.

"Ik begrijp dat iemand die zich aankondigt als rechts en katholiek zich belaagd voelt", stelt Frankrijk-kenner Mia Doornaert in "De ochtend". "Frankrijk is nog steeds een zeer gepolitiseerd land, met les laïques enerzijds en de rechtse katholieken aan de andere kant. Le Canard Enchainé heeft zeer duidelijk een campagne tegen hem opgezet en ook bij de magistratuur zijn er enkele mensen die duidelijk links zijn."

Maar Fillon zit nu toch met een gigantisch probleem, zegt ook Doornaert. "Er is die 900.000 euro, er is datgene wat hij gedaan heeft, er begint een gerechtelijk onderzoek: hij had zich al lang moeten terugtrekken. Dit is niet goed voor Les Républicains. Zijn imago van onkreukbaarheid ligt nu aan duigen, alleen door het feit dat hij op zijn minst slordig is omgesprongen met die enveloppen voor zijn medewerkers."

Als er een andere geloofwaardige kandidaat was, had de partij Fillon kunnen overhalen om op te geven, zegt Doornaert, maar die is er niet. "Alain Juppé wil niet, dat heeft hij na het verlies van de primaries duidelijk gezegd. En Sarkozy is dan wel in staat om blitzcampagne te voeren - het is een ongelooflijk politiek beest - maar probleem is dat hij onvoorwaardelijke aanhangers heeft, maar ook veel tegenreactie opwekt."

Fillon niet meer geloofwaardig

En zo is rechts beland in een totaal onvoorzien scenario. "Rechts kon deze verkiezingen normaal niet verliezen. "Als Fillon nog lang wacht, dan kunnen ze geen geloofwaardige kandidaat meer hebben en Fillon is niet meer geloofwaardig. Je kan geen president van Frankrijk hebben waarboven zo’n wolk van een gerechtelijk onderzoek hangt."

Dit alles is koren op de molen van centrumkandidaat Emmanuel Macron, stelt Doornaert nog, want behalve Le Pen is er geen alternatief meer.

 

Meest gelezen