Europees Parlement heft onschendbaarheid Marine Le Pen op

Het Europees Parlement heeft de onschendbaarheid van de Franse presidentskandidate Marine Le Pen opgeheven. De maatregel volgt nadat Le Pen foto's had getweet van de terreurdaden van IS.

In Frankrijk loopt er een onderzoek naar Le Pen voor het posten op Twitter van drie foto's van executies door IS, waaronder die van de Amerikaanse journalist James Foley. Dat gebeurde eind 2015. Door haar parlementaire onschendbaarheid kon Le Pen daar niet voor worden vervolgd, maar daar komt nu dus verandering in.

Dinsdag had een commissie van het Europees Parlement al besloten dat de onschendbaarheid van Le Pen kon worden opgeheven en die beslissing is door de algemene vergadering met het opsteken van handen bevestigd.

Het publiceren van "gewelddadige beelden" kan in Frankrijk onder bepaalde voorwaarden worden vervolgd. Er staan straffen op tot drie jaar cel en een boete van 75.000 euro.

Meest gelezen