Hoe gescheld onder onlineartikel vermijden? Eerst quiz, dan pas comment

De onderzoeksorganisatie Nieman Lab heeft een opmerkelijke tool ontwikkeld om gescheld en vulgaire posts bij nieuwsberichten online aan banden te leggen. De Noorse zender NRK test de methode uit op zijn nieuwssite. Surfers die een commentaar bij een bericht willen schrijven, moeten eerst een korte test afleggen waarin ze bewijzen dat ze het bericht gelezen hebben.

Heel wat nieuwssites bieden de mogelijkheid tot commentaar op nieuwsberichten niet meer aan, omdat er overdadig gescholden wordt in de zogenoemde comments. Op Facebook regent het soms scheldpartijen, of denigrerende of racistische reacties op berichten.

De onderzoeksorganisatie Nieman Lab van de Nieman Foundation for Journalism van de Universiteit van Harvard heeft samen met de Noorse zender NRK een nieuwe techniek ontwikkeld om gescheld in de comments tegen te gaan.

Als u de testversie van de nieuwssite NRK.no bezoekt, kunt u na het lezen van een artikel uw commentaar kwijt als u eerst een korte quiz over het artikel oplost.

"Als u daar 15 seconden aan besteedt, zijn dat misschien de 15 seconden die u weerhouden om meteen in gescheld uit te barsten", verduidelijkt Marius Arneson van NRK op de site van Nieman Lab.

Surfers reageren soms heel impulsief op berichten zonder ze volledig gelezen te hebben. Dat is niet meer mogelijk met deze tool. NRK is twee weken geleden gestart met de test. Als het een succes wordt, zal het op de volledige nieuwssite van NRK worden uitgerold.

Meest gelezen