Huiszoeking in woning echtpaar Fillon in Parijs

Er is vanmorgen een huiszoeking verricht in de woning van de Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon. Dat hebben verschillende Franse media gemeld. Het financieel parket wil niets meer kwijt en verwijst naar het geheim van het onderzoek. Intussen roepen een 15-tal centrumrechtse burgemeesters Fillon op zich terug te trekken als presidentskandidaat. Enkele parlementsleden zeggen dat ze liever Alain Juppé als presidentskandidaat hebben.

De huiszoeking in het zeventiende arrondissement van Parijs was een initiatief van de dienst voor bestrijding van corruptie en financiële vergrijpen. Er zijn verschillende documenten in beslag genomen.

Fillon wordt ervan verdacht zijn echtgenote Penelope en twee van zijn kinderen voor de schijn te hebben laten betalen als parlementair medewerkster. De omgeving van Fillon heeft bevestigd dat er bij hem thuis een huiszoeking is geweest.

Fillon zelf zet intussen door met zijn campagne. Vandaag was hij onder meer in Nîmes en omgeving.

Steun vanuit eigen rangen brokkelt verder af

Volgens verschillende Franse media is Gilles Boyer opgestapt uit het campagneteam van Fillon. Als naaste van ex-kandidaat Alain Juppé was hij schatbewaarder van de campagne. Gisteren waren al verschillende belangrijke figuren uit het campagneteam van Fillon gestapt. Militanten van ex-president Nicolas Sarkozy blazen volgende week dinsdag verzamelen, melden media.

Een 15-tal centrumrechtse burgemeesters roept François Fillon zich terug te trekken als presidentskandidaat. Het gaat onder meer om de burgemeesters van Mulhouse, Nancy, Reims en Saint-Etienne. "Alle omstandigheden zijn niet meer aanwezig zodat onze kandidaat sereen onze ideeën en onze waarden kan uitdragen, waardoor we dreigen terecht te komen in een verlenging van de periode-Hollande of een verkiezing van Marine Le Pen", schrijven ze in een open brief. Ze vragen dat Fillon zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn woord houdt door zijn kandidatuur in te trekken.

Enkele parlementsleden van "Les Républicains" gaan nog een stap verder en zeggen dat ze Alain Juppé willen steunen als presidentskandidaat. Juppé heeft de voorverkiezingen verloren van Fillon en houdt tot nu toe vol dat het voor wat hem betreft niet meer hoeft. 

Meest gelezen