Komt intelligent leven voor op planeten rond TRAPPIST-1? Kans lijkt bij voorbaat klein

Hoewel wetenschappers de pas ontdekte exoplaneten rond de ster TRAPPIST-1 nog uitgebreid moeten bestuderen, lijkt de kans bij voorbaat klein dat ze intelligent leven herbergen. Dat blijkt uit een onderzoek van SETI, het instituut dat naar buitenaards leven speurt.

Vol trots heeft NASA vorige week de ontdekking van liefst 7 aardachtige exoplaneten rond de ster TRAPPIST-1 bekendgemaakt. Meteen rees de vraag of die planeten levensvormen kennen gezien ze zich grotendeels in de zogenoemde leefbare zone rond hun ster bevinden waar water in vloeibare toestand kan voorkomen.

Hoewel het wachten is op meer onderzoek om die vraag te beantwoorden, lijkt een ding nu al duidelijk: als de exoplaneten al leven herbergen, dan is dat waarschijnlijk niet intelligent. Dat suggereert althans onderzoek dat SETI vorig jaar heeft uitgevoerd. Toen was al bekend dat zich zeker 3 aardachtige planeten in een baan rond TRAPPIST-1 bevinden.

10 miljard kanalen

Concreet heeft het instituut met de Allen Telescope Array in de buurt van San Francisco in de omgeving van de ster naar radiosignalen gespeurd. Daarbij zijn liefst 10 miljard mogelijke kanalen beluisterd, maar nooit ving de telescoop een signaal op.

Nochtans had het intelligent leven volstaan signalen met een kracht van 100 kilowattuur uit te sturen met een antenne de grootte van de FAST-radiotelescoop in China opdat de Allen Telescope Array ze zou hebben opgepikt. Die signalen zijn nauwelijks 10 keer sterker dan die van de radarinstallaties die de meeste luchthavens gebruiken.

James Webb Space Telescope

Hoewel deze resultaten de kans op de aanwezigheid van intelligent leven op de planeten rond TRAPPIST-1 sterk verminderen, benadrukt SETI dat ook de ontdekking van niet-intelligent leven een reuzenstap vooruit zou zijn.

Eind volgend jaar neemt NASA een belangrijke stap in een poging het bestaan hiervan na te gaan. Dan lanceert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de James Webb Space Telescope. Die zal onderzoeken of de planeten rond TRAPPIST-1 een atmosfeer hebben en of ze met oceanen zijn bedekt. Dat zijn twee cruciale voorwaarden voor de aanwezigheid van leven.

Meest gelezen