Macron wil verbieden dat parlementsleden familie in dienst nemen

Emmanuel Macron, de voormalige Franse minister van Economie en presidentskandidaat van de centrumpartij En Marche, stelt vandaag zijn programma voor. In een interview met de krant Le Parisien stelt hij alvast dat als hij verkozen wordt, parlementsleden niet langer vrienden of familie in dienst zullen mogen nemen.

Nu de rechtse kandidaat François Fillon zich steeds meer vastrijdt in het schandaal over de al dan niet terecht betaalde vergoedingen voor zijn vrouw en kinderen, komt de linksliberale Macron steeds meer op het voorplan als de kandidaat die het in de tweede ronde van de verkiezingen tegen Marine Le Pen van het extreemrechtse FN zal opnemen.

Macron stelt heeft deze voormiddag ook zijn volledige partijprogramma voorgesteld. Maar eigenlijk maakt hij al een paar weken mondjesmaat, in zogeheten exclusieve interviews, programmapunten bekend. Slim gespeeld, want zo houdt hij de aandacht van de pers en de Fransen.

Zo stelt hij vandaag in een interview met de krant Le Parisien dat hij, als hij president wordt, zal verbieden dat parlementsleden naasten of familieleden in dienst nemen als medewerker. Het is de bedoeling om "een eind te maken aan het nepotisme", aldus Macron in een duidelijke verwijzing naar zijn rivaal François Fillon.

"Ik heb helemaal niets tegen het in dienst nemen van familieleden wanneer men hen betaalt met eigen geld. Maar als het gaat over publiek geld, moet men geen naasten in dienst nemen."

Daarnaast wil hij "belangenconflicten drastisch verminderen", bijvoorbeeld door parlementsleden te verbieden om als consultant op te treden.

Meest gelezen