Minister Sessions trekt zich terug uit onderzoek naar Russische inmenging bij campagne

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions trekt zich terug uit elk gerechtelijk onderzoek naar Russische inmenging in de campagne voor de presidentsverkiezingen. Sessions ligt onder vuur na berichten dat hij tijdens de verkiezingscampagne twee keer de Russische ambassadeur ontmoet heeft, en dat hij daarover onder ede gelogen heeft tijdens de hoorzittingen in de Senaat.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Minister Sessions bij zijn verklaring op het ministerie van Justitie.

Als minister van Justitie zou elk onderzoek naar wat er tijdens de campagne is gebeurd, onder de bevoegdheid van Sessions staan. Daarom heeft hij nu gezegd dat hij bereid is zichzelf te wraken in elk "huidig of toekomstig onderzoek" in verband met wat er tijdens de campagne van Trump is gebeurd.

"Ik heb het gevoel dat ik niet betrokken zou moeten zijn bij een onderzoek naar een campagne waarin ik een rol heb gespeeld", zo zei hij tijdens een verklaring voor de pers op zijn kabinet.

Sessions voegde er wel aan toe dat dat niet gezien moet worden als een bevestiging van het bestaan van een dergelijk onderzoek. De vice-minister van Justitie zal de zaken behandelen waaruit Sessions zich teruggetrokken heeft, "voor zover die bestaan".

Hij herhaalde ook nog eens dat hij nooit ontmoetingen heeft gehad met de Russen die over de campagne van Trump gingen. Sessions was tijdens de verkiezingscampagne nog senator, maar hij was actief in de campagne en verving Trump soms zelfs op meetings.

Hij voegde er aan toe dat de antwoorden die hij gegeven heeft tijdens de hoorzittingen over zijn bevestiging in de Senaat "eerlijk en correct waren" voor zover hij destijds de zaken begrepen had. Hij gaf wel toe dat hij tijdens de hoorzitting had moeten zeggen dat hij de Russische ambassadeur ontmoet had.

De ontmoeting in september kwam er op vraag van de Russische ambassadeur, zo zei hij, en Sessions belangrijkste stafleden waren er bij aanwezig. Tijdens de ontmoeting is er gesproken over het terrorisme en Oekraïne, zo zei hij, en de discussie over Oekraïne raakte enigszins verhit. Specifieke politieke discussies met de Russische ambassadeur kon hij zich niet meer herinneren.

Sinds hij zich achter Trump als kandidaat geschaard heeft, denkt hij niet dat hij nog andere Russische overheidsmedewerkers ontmoet heeft.

AFP or licensors

Meest gelezen