Nieuwe test onthult hoeveel urine er in het zwembad zit

Urineren in het zwembad, het lijkt een wijdverspreid gebruik te zijn, want uit een nieuwe studie die uitgevoerd is in Canada, blijkt dat er toch een aanzienlijke hoeveelheid urine terug te vinden is in openbare zwembaden.

Onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld die aangeeft hoeveel urine er in een grote hoeveelheid water zit. De test meet de hoeveelheid acesulfaam-K, een artificiële zoetstof die vaak gebruikt wordt in verwerkt eten. Het verlaat ongewijzigd ons lichaam. 

De test, waarover The Guardian bericht, werd uitgevoerd in twee openbare zwembaden in Canada gedurende een periode van drie weken. De onderzoekers konden berekenen dat de zwemmers 75 liter urine achtergelaten hadden in een groot zwembad (gevuld met 830.000 liter water, een derde van de afmetingen van een Olympisch bad) en 30 liter in een tweede zwembad, dat half zo groot was als het eerste. 

"Onze studie levert extra bewijs aan dat mensen wel degelijk plassen in openbare zwembaden en jacuzzi's", zegt Lindsay Blackstock van de University of Alberta, Edmonton, hoofdauteur van het onderzoek. 

De acht jacuzzi's die het onderzoeksteam monitorde, waren er zelfs erger aan toe dan de openbare zwembaden. Bij één hoteljacuzzi lag de concentratie zoetstof tot drie keer hoger dan bij het ergste zwembad. 

In totaal werden er 31 zwembaden en jacuzzi's in twee Canadese steden gecontroleerd. In alle baden was urine terug te vinden. "We willen deze studie gebruiken om mensen opnieuw bij te brengen wat hygiëne in het zwembad betekent", zegt Blackstock. "Denk aan je medemens en verlaat het zwembad om naar het toilet te gaan wanneer het nodig is." 

Michael Phelps: "Ik denk dat iedereen in het zwembad plast"

Hoewel de meeste volwassenen nooit openlijk zouden toegeven dat ze in het zwembad urineren, gaf 19% van de ondervraagden in een anonieme enquête toch toe al minstens een keer in een zwembad geplast te hebben. 

Volgens de Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte is het chloorwater er de oorzaak van dat je sneller moet. "Ik denk dat iedereen in het zwembad plast", zei ook Michael Phelps (foto in tekst) in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 al. "De chloor neutraliseert de urine, erg is het dus niet."

Volgens de onderzoekers kan hun test in de toekomst mogelijk worden gebruikt om te controleren of het urinepeil in een zwembad op een hygiënisch aanvaardbaar peil ligt.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen