Ontruiming Oost-Aleppo was "oorlogsmisdaad", zegt VN

De gedwongen ontruiming vorig jaar van de Syrische stad Aleppo was een oorlogsmisdaad. Dat stelt de VN-onderzoekscommissie voor Syrië in een nieuw rapport. De Verenigde Naties beschuldigen het Syrische regime ervan dat het herhaaldelijk chemische wapens en clusterbommen inzet en dat het bovendien met opzet ziekenhuizen en andere humanitaire doelwitten bombardeert.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Zowel de rebellen als de regeringsgezinde troepen hebben zich tijdens de zes maanden durende strijd om Aleppo schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, stellen de leden van de onderzoekscommissie in hun rapport, maar de slinger helt wel over naar de kant van het regime.

De evacuatie van Oost-Aleppo gebeurde uit "strategische overwegingen", niet om de veiligheid van de burgers te garanderen of omdat het militair noodzakelijk was, klinkt het. Op die manier droeg het akkoord voor de evacuatie van Aleppo bij aan "de oorlogsmisdaad van gedwongen verplaatsing".

Het onderzoek spitste zich onder meer toe op de luchtaanvallen op een hulpkonvooi op 19 september vorig jaar. De door het regime geautoriseerde colonne van vrachtwagens was met voedsel en medicijnen op weg naar een wijk ten westen van Aleppo, toen het door Syrische straaljagers werd aangevallen. 20 burgers en hulpverleners kwamen daarbij om. De VN zegt over voldoende bewijzen te beschikken dat de aanval "nauwkeurig voorbereid was en meedogenloos werd uitgevoerd".

De vernietiging van het konvooi en de daaropvolgende beslissing van de hulpverleningsorganisaties om hun konvooien op te schorten, paste in de tactiek van het regime om Oost-Aleppo en bij uitbreiding de andere oppositiegebieden via uithongering tot overgave te dwingen, luidt het.

Drie stappen

Na een eerder onderzoek concludeerde de VN nog dat het niet duidelijk was wie achter de aanval zat. Nu konden de onderzoekers achterhalen dat de aanval in drie stappen gebeurde.

In een eerste fase werden er vanuit helikopters bomvaten gedropt. Daarna waren er aanvallen door straalvliegtuigen, waarna tot slot nog eens met machinegeweren op de laatste overlevenden geschoten werd.

In eerste instantie werd nog gedacht dat Rusland achter de aanval zat, maar die theorie wordt nu afgewezen, omdat de Russische luchtmacht geen bomvaten gebruikt. Satellietbeelden bevestigen bovendien dat het om Syrische toestellen ging.

Gifaanvallen

De onderzoekers vonden ook ontegensprekelijk bewijs dat in 2016, met regelmatige intervallen, giftige chemicaliën, waaronder chlorine, op rebellengebied gedropt zijn. Honderden mensen kwamen daarbij om.

Het is niet de eerste keer dat het Syrische regime van het gebruik van chemische wapens wordt beschuldigd. In de zomer van 2013 vielen onder meer in de buurt van Damascus naar schatting 1.300 slachtoffers bij een chemische aanval. Daarbij werd onder meer gebruikgemaakt van sarin, een uiterst dodelijk zenuwgas.

En in december vorig jaar vielen bij aanvallen in de regio Hama, in handen van IS, zeker 92 doden. Toen konden geen bloed- of bodemstalen worden onderzocht, maar algemeen wordt verondersteld dat ook daar sarin werd gebruikt.

Meest gelezen