Prinses Victoria deelt zelfgenomen kiekje van jarige Oscar, maar ze is geen trendsetter

Het Zweedse prinsje Oscar Carl Olof, zoon van kroonprinses Victoria en prins Daniel, viert vandaag zijn eerste verjaardag. Zoals de traditie het wil, publiceert het Zweedse koningshuis een foto van de jarige. Hij was deze keer niet van de hand van de vaste hoffotografen Kate Gabor en Anna-Lena Ahlström, maar een trotse Victoria zelf nam de foto. Het is niet de eerste keer dat royals hun kroost fotografen en ermee uitpakken op sociale media.

Wie dacht dat de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, een trendsetter is, heeft het flink mis. Kate verbaasde iedereen toen ze in 2013 de eerste officiële foto van zoontje George verspreiden. Er bleek geen bekende fotograaf achter de lens te schuilen, maar gewoon haar vader Michael Middleton. Kate heeft zelf ook de smaak te pakken en liet al talrijke zelfgemaakte foto's van George en prinses Charlotte publiceren. (zie hieronder)

Een speelse prinses Charlotte als ze zes maanden is.

Duoportret enkele weken na de geboorte van prinses Charlotte.

Prins George op zijn eerste schooldag.

Ogen dicht of slechte cadrage, het deerde prins Claus niet

Maar Kate is dus niet alleen een begenadigd amateurfotograaf. Wijlen prins Claus van Nederland was ook een gepassioneerd fotograaf die het ene na het andere kiekje (archief) nam van zijn drie zonen (Willem-Alexander, Johan Friso, Constantijn), toenmalig koningin Beatrix en schoonmoeder Juliana.

Het gaat telkens om heel gewone foto's uit het dagelijkse leven in de jaren 60-70-80: de geboorte van de kinderen, de kinderen op hun eerste fietsje of tijdens de eerste schooldag tot zelfs Juliana als oma met Willem-Alexander op schoot. Soms zit de cadrage niet helemaal goed of prijkt een van de zonen met gesloten ogen op de foto, maar dat kon Claus duidelijk niet deren. Spontaniteit, daar draaide het om.

Ook koning Albert een bezeten fotograaf

Ook onze eigen koning Albert heeft fotografie als grote passie. Hij is zelfs technisch onderlegd. Op familiefeestjes kiekt hij als een fiere grootvader zijn nageslacht, ook zijn reizen/bezoeken brengt hij graag in beeld. Koningin Paola doet altijd gezwind mee. Hij staat haar graag bij met raad en daad.

Belga
BELGA/DOPPAGNE

Zweedse Madeleine kan er wat van

Met de komst van sociale media is het alvast voor royals makkelijker om fans te betrekken bij hun publieke en privé-activiteiten. Zo verspreidde de Zweedse Victoria vandaag een foto van de schattige Oscar (zie hieronder) om zijn verjaardag te markeren.

Maar haar zus Madeleine is zo mogelijk nog actiever op Facebook. Zij woont met haar gezin in Londen waar echtgenoot Chris O'Neill zaken doet. Madeleine fotografeert haar kinderen Leonore en Nicolas tijdens uitstapjes in het park of op straat.

Oscar Carl Olof.

Meest gelezen