Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sessions bereid om zich terug te trekken uit onderzoek naar contacten met Rusland

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions is bereid om zich terug te trekken uit het onderzoek naar de Russische link met de Trumpcampagne. Dat heeft hij gezegd aan een reporter van NBC. Sessions zit in nauwe schoentjes, omdat hij zou hebben gelogen over zijn ontmoetingen met de Russische ambassadeur. Bij de Democratische partij klinkt de roep om zijn ontslag intussen steeds luider.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Tijdens een hoorzitting in januari - nog voor zijn aanstelling als minister - verklaarde Sessions onder ede dat hij geen contacten had met de Russen in de periode voor de verkiezing van Donald Trump.

Volgens The Washington Post echter gebeurde dat wel degelijk. Sessions zou voor de verkiezing van Trump twee ontmoetingen hebben gehad met de Russische ambassadeur.

In een interview met NBC News vandaag blijft Sessions bij zijn eerdere verklaringen. "Ik heb op geen enkel moment een ontmoeting gehad met een Rus over welke politieke campagne dan ook. Ik vind die opmerkingen ongelooflijk en fout", aldus de Republikein.

"Ik heb gezegd dat ik, wanneer dat gepast zou blijken, me dan zou terugtrekken. Daar bestaat geen twijfel over." Op de vraag of hij dacht dat dat moment zou kunnen komen, gaf hij geen antwoord meer.

Pelosi eist ontslag

Sessions wou per se zelf het onderzoek leiden naar de mogelijke link tussen Rusland en het campagneteam van Trump. Nu blijkt dat hij mogelijk zelf betrokken partij is in de zaak, wankelt ook zijn eigen positie.

Sessions gaf de discussie al een semantische draai door te stellen dat hij wel een gesprek gehad had, maar dat dat plaatsvond vanuit zijn hoedanigheid als senator en niet als Trump-aanhanger.

De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zei vandaag dat Sessions hoe dan ook onder eed gelogen had. "We zijn de fase van terugtrekking voorbij. Jeff Sessions heeft onder eed gelogen. Minder dan ontslag of verwijdering uit het ambt is onaanvaardbaar."

Ook gemor bij de Republikeinen

Maar ook enkele kopstukken binnen zijn eigen partij vinden dat Sessions een duidelijk signaal moet stellen, door zichzelf onbevoegd te verklaren voor het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de presidentiële verkiezingscampagne.

Volgens fractieleider Kevin McCarthy, afgevaardigde voor de staat Californië, kan Sessions alleen zo het vertrouwen van de Amerikanen behouden. De volksvertegenwoordiger voor Utah, Jason Chaffetz, tweette daarop dat Sessions zijn verklaring moet toelichten en zich uit het onderzoek moet terugtrekken.

Meest gelezen