Syrische leger heeft Palmyra opnieuw volledig heroverd

Het Syrische regeringsleger heeft de historische stad Palmyra volledig heroverd op de terreurgroep IS, met behulp van Russische gevechtsvliegtuigen. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt. Een jaar geleden was IS al eens uit de stad verdreven, maar in december 2016 viel de stad opnieuw in handen van de terroristen. Het antieke gedeelte van de stad is beschermd werelderfgoed.
AFP or licensors
Syrische versterkingen op weg naar Palmyra.

Het Syrische regeringsleger belegerde IS in Palmyra al enkele weken, met de steun van Russische gevechtsvliegtuigen.

Gisteren kwam het bericht dat de regeringstroepen voor het eerst er in geslaagd waren de stad binnen te trekken, en dat IS zich uit een groot deel van de stad had teruggetrokken.

Vandaag heeft de Russische minister van Defensie Sergei Choigou dan aan president Vladimir Poetin gemeld dat Palmyra opnieuw volledig in handen is van het regeringsleger, en dat IS de stad volledig ontruimd had, nadat de terreurgroep er mijnen geplaatst had, en het Syrische leger heeft dat bevestigd. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat bij de democratische oppositie aanleunt, heeft vanuit Syrië per telefoon bevestigd dat IS Palmyra verlaten heeft.

Genie-eenheden van het Syrische leger zijn intussen begonnen met het opruimen van de mijnen en explosieven die IS in de stad geplaatst heeft.

AFP or licensors

Werelderfgoed

Volgens het Syrische Observatorium is vooral het deel van de stad waar de wereldberoemde antieke ruïnes liggen, bezaaid met landmijnen.

Nadat IS in mei 2015 Palmyra veroverd had, hadden de terroristen een aantal van de mooiste tempels in de stad opgeblazen. De ruïnes van Palmyra zijn 2.000 jaar oud en door de Unesco op de lijst van het Werelderfgoed geplaatst.

De secretaris-generaal van de Syrische dienst Oudheden en Musea, Maamoun Abdelkarim, heeft naar eigen zeggen het nieuws over de herovering van Palmyra ontvangen "met een mix van vreugde en angst". "Zijn er nieuwe beschadigingen? Zijn er explosies geweest zonder dat we dat weten? Ik wacht af om zelf naar Palmyra te gaan om te zien hoe de site er aan toe is", zo zei hij aan het Franse persbureau AFP.

Het valt te vrezen dat IS inderdaad opnieuw vernielingen heeft aangericht in Palmyra. Het Russische ministerie van Defensie heeft onlangs beelden van een drone vrijgegeven waarop te zien is dat IS een aantal monumenten heeft vernietigd, zie foto's hieronder.

Een combinatiefoto van het Russische ministerie van Defensie waarop het Tetrapylon te zien is, vier monumenten met elk vier zuilen in het midden van een weg met zuilen die naar een Romeins amfitheater leidt. Links het Tetrapylon op 6 juni 2016 en rechts beelden van een drone op 5 februari 2017 waarop te zien is dat het monument zwaar beschadigd is.

Een amfitheater uit de Romeinse periode in Palmyra, links op 6 juni 2016, en rechts op dronebeelden van 5 februari 2017. 

Meest gelezen