Vijf uitgestorven diersoorten tot leven wekken? Dan gaan 42 andere dieren verloren

Mammoeten die binnenkort de aarde weer bevolken: het is een droom van vele wetenschappers. Maar aan die droom hangt een serieus kostenplaatje. Met het geld dat nodig is om vijf uitgestorven diersoorten opnieuw tot leven te wekken, zouden er bijvoorbeeld in Australië 42 bedreigde soorten gered kunnen worden. Geen topplan voor de biodiversiteit dus.
Wetenschappers willen de uitgestorven wolharige mammoet opnieuw tot leven brengen

Uitgestorven dieren opnieuw tot leven brengen, brengt enorme kosten met zich mee. Dat zal zich vooral op het vlak van biodiversiteit wreken. Tot die ontstellende vaststelling zijn een aantal onderzoekers gekomen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology and Evolution.

De wetenschappers vrezen dat het geld dat nodig is om mammoeten en consorten terug op de aardbol te laten rondlopen, zal worden afgesnoept van het geld dat nu naar de bedreigde diersoorten gaat.

"Enerzijds kunnen we de doden terugbrengen en fouten uit het verleden goedmaken", vertelt bioloog en onderzoeker Joseph Bennett aan Popular Science. "Anderzijds sterven er elk jaar zo veel diersoorten uit en onze middelen om hen te redden, zijn heel beperkt."

5 voor de prijs van 42

Het team van professor Bennett berekende de kosten om een aantal uitgestorven dieren (waaronder de Lord Howe-duif, de Waitomo-kikker en de kleine bosmoa) terug te brengen in Nieuw-Zeeland en in het Australische New South Wales en keek daarna hoeveel bedreigde diersoorten met dat geld gered zouden kunnen worden. 

De conclusie: voor het kostenplaatje van 11 uitgestorven diersoorten in Nieuw-Zeeland, zouden er 31 bedreigde soorten gered kunnen worden. In Australië zijn de cijfers zelfs nog opvallender. Om vijf uitgestorven soorten daar opnieuw tot leven te wekken, zouden maar liefst 42 andere soorten hun ondergang tegemoet gaan. Op heel lokaal vlak zal de biodiversiteit dus misschien wel toenemen, maar wanneer het globale plaatje bekeken wordt, is er alleen maar een verlies te constateren. 

Ter verduidelijking: het gaat hier enkel om een schatting. De onderzoekers vrezen dat het werkelijke kostenplaatje nog ettelijke malen hoger ligt. "Als we het risico op mislukking en de kosten die gepaard gaan met de oprichting van een levensvatbare kolonie meerekenen, zou de raming waarschijnlijk aanzienlijk hoger uitvallen", verklaart onderzoeker Hugh Possingham. 

"Focus op de soorten die nu hulp nodig hebben"

De onderzoekers stellen dat het op het vlak van het behoud van de biodiversiteit moeilijk te verantwoorden is om diersoorten weer tot leven te brengen. Hoewel Possingham het - naar eigen zeggen - inspirerend vindt voor de wetenschap, benadrukt hij dat uitgestorven dieren tot leven wekken alleen te verantwoorden is op één grote voorwaarde: "We moeten garanderen dat het niet ten koste gaat van de financiële middelen voor het behoud van diersoorten."

"Over het algemeen is het beter als we focussen op de vele soorten die onze hulp nu dringend nodig hebben", besluit hij. 

Meest gelezen