Voertuig met gasflessen onderschept aan Hallepoort: "We konden geen enkel risico nemen"

De politie heeft een verdacht voertuig met twee gasflessen onderschept aan de Hallepoort in Brussel, ter hoogte van de Waterloolaan. De bestuurder gedroeg zich verdacht en weigerde elke medewerking. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en stelde vast dat de gasflessen onschadelijk waren. Volgens onze informatie is de bestuurder eerder veroordeeld in een terreurdossier. Het parket bevestigt dat hij wordt verhoord, maar zegt ook dat het nog voorbarig is om nu al allerlei conclusies te trekken.
DOVO kon de bagageruimte open maken. (Foto: VRT/Steven De Craene)

Volgens Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis, is de bestuurder van het voertuig aangehouden. "Het zijn de politieagenten van Sint-Gillis die de bestuurder op heterdaad hebben betrapt toen die te snel reed. Ze zijn hem gevolgd", zei Picqué aan de RTBF.

De bestuurder zou verschillende rode lichten hebben genegeerd, waarop hij op de Waterloolaan is tegengehouden, ter hoogte van de Hallepoort. "Daar is gebleken dat de bestuurder gekend is als geradicaliseerd. "Een fighter" zoals men zegt. Daarop hebben de agenten hem gevraagd om zijn koffer te openen, maar hij heeft dat geweigerd", aldus nog Picqué.

"De bestuurder is van zijn vrijheid beroofd en wordt verhoord", zei Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Het is absoluut voorbarig om te bevestigen dat de bestuurder criminele bedoelingen heeft of zou gehad hebben. Alle speculaties in die zin zijn voorbarig."

Het parket heeft intussen ook meegedeeld dat het gaat om één volle en één lege gasfles. Volgens het parket heeft de verdachte verklaard dat hij net gasflessen was gaan halen. Zijn verklaringen worden gecontroleerd.

De RTBF meldt dat de man veroordeeld is tot vijf jaar voorwaardelijk wegens lidmaatschap van een terroristisch netwerk. Ook volgens informatie waarover de VRT-nieuwsredactie beschikt, is de man al eerder veroordeeld in een terrorismedossier.

"Absoluut geen ontstekingsmechanisme"

De bestuurder gedroeg zich verdacht en weigerde elke medewerking met de politie. Hij weigerde de koffer open te maken en hield vol dat er niets in zat, zei hoofdcommissaris Patrick Evenepoel van de zone Brussel Zuid.

DOVO kon de kofferbak openmaken en er werden twee gasflessen gevonden. De gasflessen waren niet met elkaar verbonden, zei Evenepoel, en er werd "absoluut geen ontstekingsmechanisme" gevonden.

Had de bestuurder meegewerkt met de politie, dan was het nooit zover gekomen, zo zei de hoofdcommissaris, maar nu kon men geen enkel risico nemen.

Over de identiteit van de bestuurder wilde commissaris Evenepoel niets zeggen. Het onderzoek loopt nog, zo zei hij, en de betrokkene wordt ondervraagd.

Perimeter opgeheven

Uit veiligheidsoverwegingen werden de omliggende woningen geëvacueerd en stelde de politie een ruime perimeter rond het voertuig in. Intussen werd die opgeheven. Ook het metrostation Hallepoort werd ontruimd en de metrostellen stopten niet in het station.

Het incident leidde tot veel verkeershinder. Mobiris meldde op Twitter dat de Waterloolaan was afgesloten ter hoogte van de Hallepoort. Het verkeer in en rond de Hallepoort liep helemaal in de knoop. Dat verkeer verliep hoe dan ook al moeilijk omdat de Hallepoorttunnel gesloten is voor werkzaamheden.

Meest gelezen