Wie is de Rus die de regering-Trump al twee keer in verlegenheid bracht?

De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Sergej Kisljak, is er - in een maand tijd en wellicht onbedoeld - al twee keer in geslaagd de Amerikaanse president Trump en zijn regering in verlegenheid te brengen. Een portret van de man, die ook een tijd in ons land heeft gewerkt.

De 67-jarige Sergej Kisljak studeerde in Moskou en ging in 1977 werken voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. In zijn lange carrière had hij de gelegenheid de Verenigde Staten en de Amerikaanse politiek grondig te leren kennen.

Zo maakte hij van 1981 tot 1985 deel uit van de Russische delegatie bij de Verenigde Naties in New York. De volgende vier jaar verhuisde hij naar de Russisch ambassade in de VS, waar hij eerste secretaris was als expert in wapencontrole. Van 1989 tot 1998 maakte hij carrière bij Buitenlandse Zaken in Moskou, waar hij vicedirecteur en directeur was van verschillende afdelingen.

In 1998 verhuisde Kisljak opnieuw naar het buitenland, meer bepaald naar ons land waar hij ambassadeur werd en permanente afgevaardigde van Rusland bij de NAVO.

Na zijn doortocht in België werd hij in 2003 viceminister van Buitenlandse zaken. In 2008 ruilde hij die post voor het ambassadeurschap in de Verenigde Staten. Daar bouwde hij een onberispelijke reputatie op. Toen de Amerikaanse president Obama vorig jaar 35 Russische diplomaten uitwees, stond de naam van Kisljak niet op de lijst.

Op 29 december vorig jaar, toen Obama nog president was, had Kisljak telefonisch contact met Michael Flynn, de toekomstige veiligheidsadviseur van Donald Trump. Leugens daarover kostten Flynn zijn baan. De toekomst van de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions hangt intussen aan een zijden draadje, nadat bekend geraakt was dat hij tijdens de verkiezingscampagne twee keer contact had met Kisljak.

Meest gelezen