Zweedse mannen en vrouwen moeten door "veranderde veiligheidssituatie" opnieuw het leger in

Zweden voert de dienstplicht in het leger opnieuw in vanaf de zomer van dit jaar. Het Zweedse leger heeft niet genoeg vrijwilligers en is beducht voor de toenemende Russische dreiging.
Minister van Defensie Peter Hultqvist.

Zweden had de dienstplicht in 2010 afgeschaft omdat die niet aangepast zou zijn aan de noden van een modern leger, maar komt daar nu dus op terug. "De regering wil een stabielere vorm van rekrutering en onze militaire capaciteit verhogen, want de veiligheidssituatie is veranderd", zegt minister van Defensie Peter Hultqvist.

Het wetsontwerp van de regering voert vanaf de zomer de dienstplicht in voor alle Zweden, zowel mannen als vrouwen, die na 1999 zijn geboren. Zij zullen elf maanden moeten dienen in het leger. Er bestaat geen twijfel over dat het parlement het wetsontwerp zal goedkeuren. De linkse regering en de centrumrechtse oppositie bereikten daarover immers een consensus.

Ongeveer 13.000 jonge Zweden zullen vanaf 1 juli worden opgeroepen, maar van hen zullen er maar 4.000 worden geselecteerd om vanaf 1 januari opgeleid te worden.

Russische dreiging

Naast het rekruteringsprobleem is de Zweedse regering ook bezorgd over de toenemende Russische dreiging. De laatste tijd zijn er meer en meer incidenten met Russische vliegtuigen die het Zweedse luchtruim schenden of van duikboten die voor de Scandinavische kusten opduiken.

Meer algemeen zijn de Scandinavische landen ook niet blind voor de Russische annexatie van de Krim en de betrokkenheid van het Russische leger in het oosten van Oekraïne. Als reactie daarop heeft de NAVO haar militaire aanwezigheid in het oosten van Europa, en vooral in de Baltische landen, opgevoerd.

Zweden is geen lid van de NAVO, maar is wel van plan om meer samen te werken met het bondgenootschap. De grootste Zweedse oppositiepartij is zelfs voorstander van een toetreding tot de NAVO. Ook de samenwerking met Noorwegen en Finland wordt opgedreven. Beide landen hebben ook een dienstplicht.

Meest gelezen