"Ben ik misschien een slechte moeder geweest?"

Ruim 230 meter hoog hing Harry Galagher onlangs zonder enige beveiliging aan een modern flatgebouw in Carnary Wharf, het financiële centrum in Londen. Hij was niet aan zijn proefstuk toe en leverde ook voordien al stunts af op diverse andere Londense flatgebouwen. De beelden van zijn laatste klimtocht gingen snel viraal en werden wereldnieuws. Maar moeder Amanda bleek veel minder geamuseerd, zo vertelde ze op onder meer nieuwswebsite Daily Mail.

Amanda Galagher: "Ik zie mijn zoon graag. Ik wil hem niet zien sterven. Ik ben niet zo’n moeder die haar zoon maar iets laat doen zonder over de gevolgen na te denken. Ik heb intussen al heel wat afgehuild, heb hem gesmeekt ermee op te houden, er zelfs mee gedreigd hem in zijn kamer op te sluiten. Zodat hij toch maar zou stoppen. "Zoek je een bureaujob, leer breien", heb ik hem vaak toegeroepen."

"We hebben het allemaal geprobeerd, zijn grootouders, zijn vader, zijn oudere broer. Maar hij luistert niet. Dit is zijn passie. Hij weet dat ik er wakker van lig, maar dat maakt voor hem geen enkel verschil."

"Hij antwoordt me dan: "Mocht ik een berg beklimmen, dan zou ik een held zijn. Nu ik een gebouw beklim, noemen ze me een idioot.""

"Het is moeilijk te begrijpen hoe mijn 2 zonen zo verschillend kunnen zijn, terwijl ik hen toch dezelfde opvoeding gegeven heb. Mijn oudste zoon heeft aan de universiteit gestudeerd en heeft nu een marketingjob. Terwijl Harry? Ik vraag me zo vaak af: "Wat heb ik toch verkeerd gedaan?""

"Harry was wel altijd erg atletisch. Dat was een talent. Hij was zelfs zo goed dat hij in competities ver had kunnen komen. Maar hij aanvaardde geen regels. Hij wilde het allemaal op zijn eigen manier doen. De uitdagingen werden almaar extremer. Het werd een obsessie voor hem."

"Harry mag dan geen schrik hebben, hij is geen idioot. Er zitten heel wat uren fitness en training achter wat hij doet. Hij kent de risico’s en is erg voorzichtig. Ik wil mijn zoon dan ook niet veroordelen om wat hij doet. Mocht hij dit enkel doen om een bepaalde kick te krijgen, dan zou dat een ander verhaal zijn."

"Hij is intussen 2 keer gearresteerd, maar hij werd nooit vervolgd. Het gaat niet om beveiligde gebouwen die hij beklimt. Of dat hij iets steelt of kapot maakt."

"Ik hoop dat hij ooit zijn talenten gebruikt voor iets anders. Want steeds als hij nu het huis verlaat, bid ik dat hij gezond en wel terug thuiskomt."

Meest gelezen