"Grote delen Amazonewoud vormgegeven door inheemse volkeren"

Inheemse volkeren hebben grote delen van het Amazonewoud vormgegeven door het planten van bomen. Die volkeren hebben zo in grote mate de samenstelling van het Amazonegebied bepaald. Dat blijkt uit een studie van onder anderen Nederlandse onderzoekers die vandaag gepubliceerd werd in het vakblad Science.

Als het Amazonewoud in een adem wordt genoemd met de mens, gaat het meestal om ontbossing, maar uit een nieuw onderzoek blijkt dus dat inheemse volkeren ook heel wat bomen hebben geplant. Dat gebeurde door pre-Columbiaanse volkeren, lang voor Europeanen neerstreken in het gebied.

Die volkeren plantten in de buurt van hun nederzettingen bomen die ze konden gebruiken als voeding of bouwmaterialen. Omdat die soorten vaak dominant zijn, konden ze zich snel verspreiden en dat is vandaag nog steeds het geval.

De onderzoekers legden locaties van archeologische sites samen met kaarten van boomsoorten. Daaruit blijkt dus dat Amazonestammen grote delen van het regenwoud hebben vormgegeven.

10 miljoen

Er zouden naar schatting 10 miljoen mensen hebben geleefd in het Amazonegebied, voor de Europeanen het begonnen te koloniseren vanaf het einde van de 15e eeuw.

De inheemse bevolking decimeerde snel, door gevechten met de kolonisten of door westerse ziektekiemen, waar ze niet tegen bestand waren. Toch konden ze dus een blijvende stempel drukken op het woud.

Meest gelezen