"Grote liefde tussen Trump en Poetin is al flink bekoeld"

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen leek het erop dat Donald Trump goed zou overeenkomen met de Russische president Poetin, maar een maand na het aantreden van Trump is die liefde al flink bekoeld. Dat heeft alles te maken met het wispelturige gedrag van Trump, zegt Lien Verpoest van het Centrum voor Russische Studies aan de KU Leuven in "Terzake".

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen was er veel aandacht voor Trump in Russische pers. De frustraties over de slechte relaties met de administratie van Obama en het vooruitzicht van Hillary Clinton als nieuwe president, maakten dat Trump werd opgehemeld.

Maar die periode is voorbij. "Op een bepaald moment was er een overdaad aan nieuws over Trump. Daar is een kentering in gekomen. Het is niet dat men negatief is over Trump, maar hij is gewoon veel minder in het nieuws", zegt Verpoest.

"Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat Trump zo wispelturig is. Als je kijkt naar wat hij bijvoorbeeld heeft gezegd over het START-verdrag, het ontwapeningsverdrag dat zeer moeizaam is tot stand gekomen tussen de VS en Rusland. Trump veegt dat nu gewoon van tafel en daar schrikt men zelfs in Rusland van", stelt Verpoest.

Opportuniteiten

De relaties zijn intussen gespannen en langs beide kanten wordt er gepolariseerd. Verpoest ziet daarvoor twee redenen. "De Obama-administratie heeft na het verlies van Clinton op het laatst nog dat hacking-schandaal aangekaart en als een echt probleem op de agenda gezet."

"Ten tweede was er ook veel argwaan omwille van dat indrukwekkende lijstje van contacten van functionarissen uit de omgeving van Trump. Het feit dat Trump daar niet op reageert en er zich ook niet van distantieert, maakt dat de argwaan in de kritische pers zeer groot is geworden", stelt Verpoest.

Die twee zaken wegen op de relaties tussen de VS en Rusland. "Aan de ene kant is er een dialoog mogelijk tussen Poetin en Trump, die er nooit geweest zou zijn tussen Poetin en Clinton. Men zag heel snel een reeks opportuniteiten, maar door het wispelturige discours van Trump over verschillende thema's is het de vraag hoe men die feitelijke toenadering gaat kunnen creëren. Ik heb daar geen goed oog in dat dat vlotjes zal gaan, zeker omdat de pers er met argusogen naar kijkt", besluit Verpoest.

Meest gelezen