"Misschien hoopten ze dat de kat wakker werd"

Het was voor Jonathan uit Boston, VS, alvast een opmerkelijk zicht: een dozijn kalkoenen liep rondjes, mooi achter elkaar, rond een dode kat. Onder de noemer "Ze willen hem duidelijk een tiende leven geven", plaatste hij de beelden ervan op Twitter, waar ze intussen veelvuldig gedeeld worden. Wat de kalkoenen bezielde, blijkt minder duidelijk.

Jonathan op nieuwswebsite Buzzfeed: "Ik had in deze straat nog nooit een kalkoen gezien, laat staan zoveel. Ze liepen bovendien in een perfecte cirkel. Geen enkele kalkoen die van zijn traject afweek. Ik moest dus echt wel stoppen om dit van dichterbij te bestuderen. En dan zag ik pas die dode kat."

"Hoe triestig die situatie ook was, het maakte de hele scène nog meer bizar. Ik moest dit filmen. Foto’s alleen zouden niet kunnen weergeven wat daar gaande was."

Op sociale media volgden al snel een resem reacties, zoals:

Waarom de kalkoenen op deze manier rond de kat wandelden, is niet geheel duidelijk. Volgens bioloog Alan Krakauer van de universiteit van Californië zijn de dieren bezig met "de inspectie van hun roofdier".

"Soms durven dieren die lager in de voedselketen staan, roofdieren te benaderen. Dit gedrag, dat men als riskant kan omschrijven, kan de eventuele prooi helpen: door het roofdier bewust te maken van de aanwezigheid van de prooi, kan het soms weggejaagd worden", aldus Krakauer op nieuwswebsite The Verge. Krakauer bevestigde dat hij een soortgelijk gedrag ook ooit gezien heeft rond een coyote.

Vreemd is wel dat de kalkoenen geen gevaarlijk roofdier omcirkelen, maar een dode kat. Krakauer: “Misschien wachten ze tot de kat wakker wordt?” Volgens kalkoenexpert Scott Gardner zitten de kalkoenen eerder verstrikt in “een nooit eindigende cirkel, waarbij elke vogel de staart van het dier voor hem volgt”.

Meest gelezen