"Radicalisering extremisten gebeurt in de VS zelf"

De meeste buitenlandse extremisten in de Verenigde Staten waren niet geradicaliseerd op het ogenblik dat ze het land binnenkwamen, maar werden dat pas nadat ze enkele jaren op Amerikaanse bodem gewoond hadden. Dat blijkt uit een rapport van het Department of Homeland Security (DHS).
AP2007

Het onderzoek is gebaseerd op vrij beschikbare bronnen. Het gaat onder meer om een lijst van het ministerie van Justitie met lopende onderzoeken. DHS onderzocht 88 gevallen en zegt dat het rapport bedoeld is "om de federale en lokale anti-terrorisme- en anti-radicaliseringsdiensten te informeren over de trends in het onderzoek naar in het buitenland geboren personen die verdacht worden van terrorisme".

De conclusies van het rapport lijken de tijdelijke immigratiestop uit zeven moslimlanden van president Trump te ondermijnen. Trump rechtvaardigde die ban immers met het argument dat hij gevaarlijke terroristen buiten de VS wilde houden. Andere studies, onder meer van de New America Foundation, hadden eerder al gesteld dat er geen duidelijke link is tussen aanslagen in de VS, of pogingen daartoe, en de aankomst van mensen uit bepaalde landen. 

Meest gelezen