Banksy opent hotel vlak bij muur tussen Israël en Palestina

Kunstenaar Banksy opent een eigen hotel in Bethlehem, op een boogscheut van de muur die Israël en de Palestijnse gebieden van elkaar scheidt. “The Walled Off Hotel” telt 10 kamers en is ingericht in de typische stijl van de Britse graffitikunstenaar.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wie op zoek is naar grote luxe, is eraan voor de moeite in “The Walled Off Hotel”. Een opvallende locatie krijgen reizigers wel: hotelgasten slapen immers vlak bij de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Het bestaande hotel werd niet voor niets de plek met het meest mistroostige uitzicht van Israël genoemd. De wijk waarin het hotel ligt, staat onder controle van Israël.

Banksy opent zijn eigen hotel in geheel eigen stijl niet toevallig op die plek: hij hoopt op die manier meer toeristen naar Bethlehem te lokken én jobs te creëren voor de lokale bevolking. Het toerisme kan er wel een duwtje in de rug gebruiken: het is Israëli's al een tijdje verboden om Bethlehem nog te bezoeken. Buitenlandse toeristen kiezen dan weer eerder voor het hippere Tel Aviv.

Daarnaast hoopt Banksy ook dat dit initiatief de discussie over de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever een nieuwe impuls geeft. Banksy zou Palestijnse kunstenaars dan ook geregeld de kans willen bieden om hun werk tentoon te stellen in zijn hotel. De Brit kent de regio behoorlijk goed: enkele van Banksy's eigen werken staan in de Palestijnse gebieden.

9 kamers, 1 suite

“The Walled Off Hotel” opent zijn deuren op 11 maart. Het wordt een kleinschalig pension, met amper tien kamers. In het meest recente project van de Britse straatkunstenaar komen kunst, protest en ontspanning maximaal samen. Zowel in de kamers als in de gemeenschappelijke ruimtes van het hotel is de hand van straatartiest Banksy te zien in allerlei tekeningen en accessoires, vaak met een politieke boodschap.

Wie één van de negen kamers of misschien wel de suite wil boeken: reserveren kan vanaf eind deze maand via een speciale website.  Het team achter de anonieme kunstenaar benadrukt wel dat dit absoluut geen publiciteitsstunt is, maar een volwaardig economisch project op lange termijn.

Zo ziet Banksy's hotel eruit

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen