Bitcoin is nu ook letterlijk goud waard

De digitale munt bitcoin is voor het eerst meer waard dan goud. De stijging van de waarde van een bitcoin heeft vooral te maken met een nakende beslissing van de Amerikaanse beurswaakhond. Goud heeft het de laatste jaren dan weer wat moeilijker.
AP2013

Een ding is duidelijk: de bitcoin is hot. Voor 1 bitcoin betaal je vandaag meer dan 1.200 dollar. De digitale munt wordt vooral gestuurd vanuit China (lees ons achtergrondstuk hierover dat we in januari publiceerden) , maar nu is het een beslissing in de VS die de koers van de bitcoin naar een recordhoogte stuurt.

De SEC, de Security and Exchange Commission, is de Amerikaanse tegenhanger van onze FSMA. De instelling houdt toezicht op wat er op de verschillende Amerikaanse beurzen gebeurt. De SEC beslist binnenkort of er een fonds mag komen dat de bitcoinkoers volgt. Dat klinkt technisch, maar het betekent vooral dat grote beleggers makkelijker in bitcoin kunnen beleggen en het geeft de digitale munt vooral ook een legitiemer, officiëler karakter.

Beleggers verwachten dus dat de bitcoin op die manier op de radar zal komen van grote, institutionele investeerders en dat zal natuurlijk de koers ten goede komen. Daardoor noteert bitcoin nu boven de 1.200 dollar, een record.

Goud

De koers van de bitcoin is nu boven die van een ounce goud gestegen. Anders gezegd: 1 bitcoin is meer waard dan zo'n 30 gram puur goud. Dat is symbolisch belangrijk, want goud is een courante waardemeter en het feit dat beleggers meer waarde hechten aan wat bits en bytes op een computer dan aan een gouden halsketting, kan tellen.

Dat een bitcoin meer waard is dan goud heeft te maken met de stijging van de bitcoinwaarde, maar ook met de sterke daling van de goudwaarde. Goud wordt gezien als een beleggingsalternatief tegen inflatie en aangezien de jongste jaren de inflatie heel laag heeft gestaan, kreeg de goudkoers rake klappen. Toch is de pariteit tussen goud en bitcoin opvallend en misschien wel een voorbode van een nieuwe monetaire orde.

Wat is een bitcoin ook weer?

Bitcoin is een virtuele munt. Er bestaan dus geen tastbare bitcoinmunten of –biljetten. U kunt ze online kopen of u kunt zich laten betalen in bitcoin en u kunt ze ook verdienen of “mijnen” zoals dat in het jargon heet. Bij het mijnen van bitcoins werp je de rekenkracht van computers in de strijd om de ingewikkelde code rond de bitcoin te ontcijferen. Wie erin slaagt de code te kraken, mag bitcoins bijschrijven op zijn rekening. In ons land is het aantal winkels waar u met bitcoin kunt betalen beperkt.

Meest gelezen