Democraten blijven ontslag van Sessions eisen, Trump spreekt van heksenjacht

Nancy Pelosi, de leider van de de Democraten in het Amerikaanse Huis Van Afgevaardigden, blijft bij haar oproep: minister van Justitie Jeff Sessions moet ontslag nemen. Ze neemt er geen genoegen mee dat hij zich terugtrekt uit het FBI-onderzoek naar zijn contacten met de Russische ambassadeur. President Trump blijft zijn minister steunen en spreek van een “totale heksenjacht” door de Democraten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse Democraten hebben sinds gisteren bloed geroken. Ze blijven het ontslag eisen van minister van Justitie Jeff Sessions, ook nu Sessions zijn handen aftrekt van het FBI-onderzoek naar zijn contacten met de Russen. Als minister van Justitie is hij immers de baas van de FBI.

Nancy Pelosi vindt dit onvoldoende. “Hij probeert duidelijk de controle over het onderzoek te houden”, schrijft de Democrate. “Zijn leugens tegen de Senaat en het Amerikaanse volk maken hem ongeschikt om aan het hoofd te staan van de rechtshandhaving van ons land. Hij moet onmiddellijk ontslag nemen”, besluit Pelosi.

Meineed

Sessions viel door de mand toen bleek dat hij vorig jaar contacten heeft gehad met de Russische ambassadeur. Sessions had tijdens zijn “sollicitatiegesprek” in de Senaat nog onder ede verklaard dat hij niet gecommuniceerd had met de Russen.

Sessions zei dat, toen hem gevraagd werd wat hij zou doen als er bewijs zou zijn van communicatie tussen de Russen en iemand die betrokken was bij de verkiezingscampagne van Trump. Sessions antwoordde toen eigenlijk niet op die vraag, maar zei dat hij zich “niet bewust was van zulke activiteiten” en zei dat hij zelf niet gecommuniceerd had met de Russen.

Quod non. The Washington Post onthulde dat Sessions vorig jaar wel degelijk twee keer contact heeft gehad met de Russische ambassadeur: tijdens een telefoongesprek in september en tijdens een informeel gesprek op een bijeenkomst in juli. Sessions was toen nog senator en sinds februari was hij betrokken bij de verkiezingscampagne van Trump.

Vergetelheid?

Was het een vergetelheid van Sessions of loog hij? Sessions zelf houdt nu vol dat hij niet gelogen heeft omdat hij het in zijn gesprekken met de Russische ambassadeur niet over de verkiezingscampagne gehad zou hebben.

“Het was geen poging om iets onkies te doen”, verklaarde Sessions gisteravond bij Fox News. Sessions zei dat hij zich vooral herinnert dat ze het oneens waren over de situatie in Oekraïne. “Het is jammer dat ik nu zo aangevallen word, maar ik denk dat we het uitgelegd hebben en zullen doorgaan”, besloot de minister.

"Heksenjacht"

President Donald Trump blijft zijn minister de hand boven het hoofd houden. Trump geeft toe dat Sessions duidelijker had moeten zijn over zijn contacten met Russische diplomaten. Tegelijk beschuldigt hij de Democraten ervan dat ze de zaak opblazen voor politiek gewin en hij spreekt van een “totale heksenjacht”. “Jeff Sessions is een eerlijke man. Hij heeft niets verkeerds gezegd. Hij had duidelijker kunnen antwoorden, maar het was duidelijk niet opzettelijk.”

Nochtans heeft Sessions het in eigen rangen ook niet onder de markt. Een aantal hoogstaande Republikeinse parlementsleden, onder wie de senatoren Rob Portman, Marc Rubio en Lindsey Graham zeiden eerder dat Sessions de eer aan zichzelf zou moeten houden.

Meest gelezen