Dit zijn de hipste smartphones om dit jaar mee rond te lopen

Moet je nog diep in de zak tasten om een goeie smartphone te kopen? Het antwoord is klaar en duidelijk: neen! Collega Maarten Lauwaert zag vanop het "Mobile World Congress" in Barcelona hoe vooral de budgetvriendelijke gsm's met succes de strijd aangaan met de dure modellen.

Maarten Lauwaert is sinds 2017 digitaal strateeg voor de digitale kanalen van VRT Nieuws. Hiervoor werkte hij mee aan tal van innovatieve digitale projecten op VRT. 

Kunnen de schermen nog groter?

Het scherm is een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone, dus: hoe meer scherm, hoe beter. Omdat de ontwikkelaars hun toestellen niet groter kunnen blijven maken (een hand is maar zo groot), moeten ze op zoek naar andere oplossingen.

Een daarvan is het verwijderen van de "home"-knop, de zo goed als enige knop die nog op de voorkant van een toestel terug te vinden is. Zowel de Google Pixel als de LG G6 hebben hem al achter zich gelaten, en nu ziet het ernaar uit dat de iPhone 8 en de Samsung S8 hetzelfde zullen gaan doen.
(Lees verder onder de foto) 

Neem daar dan nog een hogere resolutie bij, met schermen die tot 4K gaan, en je hebt volwaardige bioscoopschermen in je broekzak zitten. 

Nog scherper beeld = nog langere laadtijd?

"Buffer face" is een van de grootste angsten hier op de vloer. Het is het geïrriteerde gezicht dat je vormt wanneer je zit te wachten op een filmpje dat maar niet wil laden. Telecomoperatoren willen lange laadtijden voor gebruikers vermijden, want dat leidt tot minder consumeren, en dus minder dataverbruik. Zij willen dat je net lekker veel downloadt, want daarvoor kunnen ze geld vragen. Gelukkig hebben ze een oplossing klaar. 
(lees verder onder de foto)

Tegen 2020 willen zij 5G uitrollen. Dit is de opvolger van 4G, en die belooft enorm snelle verbindingen tussen allerhande toestellen. Dat wil niet alleen zeggen dat we razendsnel ultrascherpe afleveringen van "Game of thrones" instant zullen kunnen streamen, dat wil ook zeggen dat we nog veel meer toestellen zullen kunnen toevoegen die allemaal met elkaar geconnecteerd zullen zijn. 

Jezelf filmen terwijl je van een berg skiet, en dat in hoge kwaliteit live uitzenden met je vrienden? Geen probleem! In een virtuele ruimte samen met al je vrienden een potje volleybal spelen? Waarom niet? Of, iets impactvoller: een chirurg die via robothanden een operatie aan de andere kant van de wereld uitvoert. 

5G wordt de nieuwe revolutie in het internetlandschap. Helaas hangt er een stevig prijskaartje aan vast. Er zijn stevige investeringen nodig om 5G op poten te zetten. Zo moeten nog een hoop gsm-masten vervangen of bijgebouwd worden. Het zou dus nog wat langer kunnen duren dan 2020 eer we er de vruchten van kunnen plukken. 

Nostalgie in de technologie

De vernieuwde Nokia 3310 kreeg de meeste aandacht, zowel op de vloer als in de pers.

De opkomst van nostalgie in technologie is niet te ontkennen en met toestellen als de Blackberry KeyOne en de Nokia 3310 doet de mobiele industrie hier gretig aan mee. Maar is de komst van een feature phone als de Nokia 3310 een goeie zaak?

Met de lage prijs van 49 euro en de vormfactor voelt het aan alsof Nokia de gsm positioneert als een wegwerpvoorwerp. Iets dat je een paar keer gebruikt en vrij snel weer vervangt. Of waar je toch zeker niet zoveel zorg voor draagt als je zou doen voor een ding dat tien keer zoveel kost.

Zijn duurzame gsm's de toekomst?

Enkele jaren terug zagen we de opkomst van modulaire gsm's. Dat zijn smartphones die uit elkaar gehaald kunnen worden, en waarvan onderdelen als de batterij, de camera of het scherm makkelijk vervangen kunnen worden. Een voordeel voor de gebruiker, en een voordeel voor zowat de hele planeet, aangezien het toestel gemakkelijker hersteld kan worden en dus minder snel weggegooid wordt. 

Ook het recycleren van de chemische stoffen die in een smartphone zitten, is bij de fairphone een stuk eenvoudiger, iets waar meer en meer aandacht voor is. Elke gsm bevat een groot aantal waardevolle grondstoffen van over heel de wereld, die steeds schaarser worden. Zorgvuldig omgaan met deze stoffen is dus geen overbodige luxe.

Een jaar geleden kon je nog tal van deze toestellen vinden op MWC, maar het aanbod is ondertussen helaas alweer een pak verminderd. Enkel de Fairphone 2 is nog steeds te koop als een volwaardige modulaire telefoon, en er wordt gewerkt aan een opvolger. 

Toch brengen Alcatel en Lenovo wat zij noemen "modulaire" telefoons op de markt. Hun definitie van modulair is echter sterk afwijkend van de definitie die het Nederlandse bedrijf Fairphone hanteert. Zij zien modulair als "uitbreidbaar".

Dat wil zeggen: je kan extra modules, zoals een speaker, een volwaardige fotocamera of zelfs een projector op het toestel klikken, en het dus zo uitbreiden. Zeer interessant voor de gebruiker, maar of de wereld er beter van wordt? 

Welke smartphone is het prijsbeest van de beurs?

De te kloppen smartphone van 2016 was de Samsung Galaxy S7. Met het ontbreken van de Galaxy S8 lag dit jaar de weg open voor een ander merk om het podium te bestijgen. Maar welk toestel is goed genoeg om in de voetsporen van de Galaxy S7 te treden? 

Op basis van de prijzen die tijdens de beurs door de verschillende experts werden uitgereikt, lijkt de LG G6 met deze titel te gaan lopen. De LG G6 heeft alle eigenschappen die je van een high-end smartphone verwacht, en brengt ze samen in een strak uitziend toestel.

Maar ook Sony gooide hoge ogen met zijn laatste Xperia-toestel. Bij Sony draait het allemaal om camera's, en dat is bij deze Xperia XZ Premium niet anders. Ze pakken uit met een indrukwekkende lens, en voegen daar features als superzoom aan toe. 

Maar de belangrijkste trend lijkt dat de meer betaalbare categorie van smartphones dit jaar echt volwassen is geworden. Telefoons als de Lenovo Moto 5 of de nieuwe toestellen van Nokia doen het opvallend goed, en zullen voor de meeste gebruikers meer dan voldoende zijn, terwijl ze maar de helft kosten van de high-end modellen. En dat is goed nieuws voor de doorsnee consument. 

Meest gelezen