Eenvoudige tikfout legt Amazonservers tijdlang plat

Met één tikfout meteen een groot deel van het internet platleggen: het overkwam een medewerker van Amazon. Door die menselijke fout vielen verschillende servers, waarop bestanden staan die gebruikers "in een cloud" parkeren, even uit. Verschillende websites hebben hinder ondervonden van de storing.

Eén tikfout: meer was er dus niet nodig om verschillende Amerikaanse internetservers uit te schakelen. Amazon is niet enkel een webwinkel, ook de opslag van digitale gegevens is een belangrijke bezigheid van het bedrijf.

Wie documenten of foto's heeft opgeslagen in "een cloud", heeft zijn gegevens naar alle waarschijnlijkheid geparkeerd op een server van Amazon. Bovendien maken ook verschillende grote bedrijven, waaronder Apple, Netflix, Samsung, Spotify en Instagram gebruik van een gigantisch netwerk van opslagservers over de hele wereld.

Amazon verdient elk jaar miljarden met zijn opslagnetwerk. Een computerprogrammeur heeft het systeem via een tikfout in een commando helemaal in de war gestuurd. In plaats van verschillende servers opnieuw op te starten, werden de servers simpelweg uitgeschakeld. Er ontstond een domino-effect, waardoor meer en meer servers uitvielen.

"99,9% storingsvrij"

Hoewel enkel Amerikaanse servers even werden uitgeschakeld, was de impact ervan op websites wereldwijd te zien. Het effect was bovendien erg zichtbaar: video's of afbeeldingen werden vanop de servers niet ingeladen en waren tijdelijk niet te zien online.

Wat het defect zo mogelijk nog erger maakte: klanten konden hun klachten over de storing niet melden via het klassieke storingspaneel. Amazon koos er daarom voor om te communiceren via sociale media, waar surfers zich massaal vrolijk maakten over de opvallende storing. 

De storing heeft ruim vier uur geduurd, terwijl Amazon op zijn website een 99,9 procent storingsvrije dienst garandeert. Dat komt neer op maximaal drie kwartier storing per maand. 

Meest gelezen