Gezocht: nieuwe baas voor De Roma

Paul Schyvens, de bezieler en huidige coördinator van zaal De Roma in Borgerhout, gaat op 1 juli 2018 met pensioen. Het cultuurhuis gaat daarom nu al op zoek naar een opvolger, die begin volgend jaar aan de slag kan. Schyvens is de drijvende kracht achter de metamorfose van de in verval geraakte cinemazaal tot een zogenoemde "volksschouwburg".
BELGA
De cinemazaal van De Roma, voor zijn grondige renovatie

De nieuwe algemeen coördinator van De Roma komt aan het hoofd van een team van 24 professionele medewerkers en 400 vrijwilligers. Hij of zij moet volgens De Roma niet alleen vertrouwd zijn met het culturele veld en beleid, maar ook al ervaring hebben in het leidinggeven in een socialprofitorganisatie, inclusief het financieel beleid. De Roma wil naar eigen zeggen meer zijn en blijven dan een cultuurhuis en ook een echte Borgerhoutse en Antwerpse "actor" zijn.

"De verworven plaats en aureool in het Vlaamse culturele landschap vragen om consolidatie en verruiming", klinkt het. "Naast de culturele ambitie kiest De Roma vol overtuiging voor een actief engagement op weg naar een betere buurt, stad en een meer solidaire, rechtvaardige gemeenschap. Dit alles wordt geconcretiseerd door zowel de programmatie als een levendige netwerking met maatschappelijk bewogen personen, verenigingen en bewegingen."

Paul Schyvens leidde de voorbije jaren nog de grootschalige restauratie en renovatie van De Roma in goede banen. Het interieur werd in oorspronkelijke stijl vernieuwd, de buitengevels werden opgefrist, het dak en de ramen werden gerenoveerd en op het dak kwam een klimatisatie-installatie en groendak. Het project kreeg vorig jaar nog de eerste Vlaamse Onroerenderfgoedprijs.

Meest gelezen