Ierse regering bevestigt vondst van resten van honderden kinderen in kindertehuis

Tientallen jaren gonsde het van de geruchten in Tuam, in County Galway, tot drie jaar geleden inderdaad de resten van vermoedelijk honderden kinderlijkjes werden ontdekt bij het plaatselijke moeder- en kindertehuis. Vandaag blijkt de werkelijkheid nog veel gruwelijker. Want ook elders op het domein zijn volgens de Ierse overheid een "aanzienlijk" aantal resten van kinderlichaampjes gevonden.
PA Wire

Dat er zich in Tuam een massagraf met kinderlichaampjes bevond, kwam drie jaar geleden al aan het licht. De Ierse regering beval daarop een grootscheeps onderzoek, niet alleen naar het moeder- en kindertehuis in Tuam, maar naar alle 18 soortgelijke tehuizen in de Ierse Republiek.

De resultaten van de opgravingen en het forensisch onderzoek in opdracht van de speciaal daarvoor opgerichte commissie zijn vandaag bekendgemaakt. Om hoeveel kinderen het precies gaat, is niet bekendgemaakt. "Het gaat om een aanzienlijk aantal", klinkt het. Volgens lokale bronnen zouden er 796 baby's en kinderen in het tehuis zijn gestorven.

Verbanningsoord voor zwangere meisjes

Het moeder- en kindertehuis in Tuam stond van 1925 tot 1961 onder toezicht van de Zusters van Bon Secours. Daarna ging het dicht. Er waren wel meer tehuizen als dat van Tuam in het streng katholieke Ierland. Meisjes die ongehuwd zwanger bleken, werden ernaartoe gestuurd voor de duur van hun zwangerschap om de doodzonde te verbergen voor de rest van de gemeenschap.

Na de geboorte werden de kinderen dan verplicht voor adoptie afgestaan. Sommige kinderen bleven nog een tijdje in het tehuis tot er een gepast gezin voor hen werd gevonden. De praktijk duurde voort tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Naar schatting 35.000 ongehuwde moeders zouden verplicht naar zo'n tehuis gestuurd zijn.

Foetussen, baby's en peuters

Moeder- en kindertehuizen hadden een al zeer bedenkelijke reputatie, maar wat in Tuam gebeurd is, tart werkelijk alle verbeelding. De leeftijd van de slachtoffertjes zou variëren van foetussen van 35 weken tot peuters van drie jaar.

De Ierse minister voor Kinderwelzijn Katherine Zappone noemde het nieuws "triest en choquerend". "Maar dit komt niet als een verrassing, want er waren de voorbije jaren al beweringen dat er menselijke resten op het domein lagen."

Meest gelezen