Jane Fonda getuigt over misbruik als kind: "Ik dacht dat het mijn fout was"

In een openhartig interview voor The Edit heeft actrice Jane Fonda voor het eerst onthuld dat ze verkracht werd. "Ik ben verkracht, seksueel misbruikt als kind en ik werd ooit ontslagen omdat ik niet met mijn baas wou slapen. Ik dacht altijd dat het mijn fout was, dat ik niet het juiste zei of deed."

Volgens de 79-jarige ster zet ze zich door haar moeilijke verleden zo hard in voor vrouwenrechten. "Ik ken jonge meisjes die verkracht werden en zelfs niet beseffen dat het verkrachting was. Ze denken dan: "Het zal wel gebeurd zijn omdat ik op de verkeerde manier "nee" zei"."

Met haar werk wil Fonda slachtoffers helpen en duidelijk maken dat verkrachting en misbruik niet hun fout is. Ze is actief bij de V-beweging, een organisatie die de strijd aanbindt tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook richtte ze de Jane Fonda Center for Adolescent Reproductive Health op, een centrum dat tienerzwangerschappen helpt voorkomen.

In het verleden had de actrice al bekend dat haar moeder misbruikt werd en later zelfmoord pleegde toen Fonda 12 jaar oud was. "Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb, is dat mijn moeder seksueel misbruikt werd. Alles viel toen op zijn plaats", vertelde Fonda ooit in "Oprah's master class".

"Het duurde bijna 60 jaar om "nee" te leren zeggen"

In haar interview met Brie Larson vertelde Larson dat ze moest leren "nee" zeggen. "Ik heb geleerd dat de enige kracht in mijn carrière het woord "nee" is. Ik kon de jobs die ik gekregen heb niet kiezen, maar ik kon wel nee zeggen tegen de jobs die niet juist waren voor mij."

Fonda bekende daarop dat het bij haar bijna 60 jaar duurde voordat ze "nee" leerde zeggen. "Ik wist niet hoe ik moest opkomen voor mezelf. Nu zou ik zeggen: "Nee, dit is een vreselijk stuk. Ik hou er niet van hoe je mij behandelt" en daarna wegwandelen. Had ik toen maar geweten wat ik nu weet."

Meest gelezen