Man met gasflessen in auto is weer vrijgelaten

De man die gisteren werd opgepakt aan de Hallepoort in Brussel, is weer vrijgelaten. Het incident had niets te maken met terreur, zegt het Brusselse parket. Zijn auto was onderschept omdat hij meerdere keren door het rood gereden was. Er lagen twee gasflessen in zijn wagen, waarvan hij zei dat hij die voor eigen gebruik had aangekocht.

De bestuurder van de wagen gedroeg zich verdacht en weigerde elke medewerking. De gasflessen werden door DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, onderzocht, maar bleken onschadelijk. Het ging om een volle en een lege gasfles en in de wagen werden geen ontstekingsmechanismes aangetroffen.

De man was bekend bij het gerecht. Hij werd in 2016 door het hof van beroep van Brussel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar wegens het deelnemen aan activiteiten van een terroristische groep. 

Het incident van gisteren had niets te maken met terreur en hij had voor alles een geloofwaardige uitleg, zegt Ine Van Wymersch van het parket. "We moeten kijken naar de feiten die we voor ons hebben. We hebben hem aangetroffen in de aanwezigheid van twee gasflessen nadat hij door een rood licht is gereden. We kunnen geen enkel terroristisch opzet beargumenteren vandaag, dus we hebben geen argumenten om aan een onderzoeksrechter zijn aanhouding te vragen." 

Door het incident werd de omgeving rond de Hallepoort gisteravond een hele tijd afgesloten, met veel verkeershinder tot gevolg. 

Meest gelezen