May: "Schotse nationalisten hebben tunnelvisie over onafhankelijkheid"

De Scottish National Party is geobsedeerd door onafhankelijkheid en zou zich beter met de echte noden van de Schotten bezighouden. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd in een interview met BBC Scotland. De vraag of ze een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum zou toelaten, liet ze onbeantwoord.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Naar aanleiding van haar toespraak op de Scottish Conservative conference, heeft May in een interview met BBC Scotland de Schotse premier Nicola Sturgeon van antwoord gediend die eerder had gezegd dat zij "geen mandaat" heeft in Schotland om daar de brexit uit te voeren. De frontvrouw van de SNP dreigde daarbij met een nieuw onafhankelijkheidsreferendum als Londen te weinig rekening houdt met de eisen van Schotland.

Volgens May hebben de Schotten helemaal geen zin in een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. "Ik heb het gevoel dat de SNP tunnelvisie over onafhankelijkheid heeft", zei ze. "Ik denk dat de mensen van Schotland willen dat hun regering hun dagdagelijkse noden behartigt." Daarbij denkt ze aan thema's als de economie en onderwijs. De kwaliteit van de laatste is volgens haar afgenomen in Schotland de jongste jaren.

Nog volgens May heeft Schotland niks te winnen bij een economische breuk met het Verenigd Koninkrijk. Daarmee alludeert ze op de eis van Sturgeon om Schotland binnen de Europese eenheidsmarkt te houden zelfs al zou de rest van het land die na de brexit verlaten.

Opvallend: de vraag of ze de Schotse regering überhaupt de toelating zou geven om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren, liet May onbeantwoord. Nochtans is haar fiat wettelijk noodzakelijk om dit te kunnen doen.

Meest gelezen