Nederland wil niet dat Turkse minister in Rotterdam campagne komt voeren

Het Nederlandse kabinet wil niet dat de Turkse regering in Nederland campagne voert voor een nieuwe grondwet. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In april is er in Turkije een referendum over de nieuwe grondwet die de macht van president Erdogan fors uitbreidt, en hem langer aan de macht laat blijven. Om Turkse Nederlanders over te halen om voor die grondwet te stemmen, wilde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op 11 maart naar een manifestatie in Rotterdam komen.

De Nederlandse regering ziet dat dus niet zitten. "De Nederlandse regering heeft vandaag inderdaad bevestiging gekregen van Turkse autoriteiten dat een campagnemanifestatie in Nederland in de planning staat. We achten dit niet gewenst en we zullen dit overbrengen aan de Turkse regering", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Premier Rutte zegt het zo op zijn Facebook-pagina: "We zullen daar niet aan meewerken. We vinden dit ongewenst. We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen", schrijft hij. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam deelt het standpunt van de regering, laat zijn woordvoerder weten.

In november 2015 maakte de Nederlandse regering bezwaar tegen een brief van de Turkse regering aan Turkse Nederlanders om op de AK-partij van president Erdogan te stemmen. Het kabinet noemde de brief ongepast en riep de ambassadeur op het matje.

Meest gelezen